Fitch Ratings

2024.04.17. 17:24

Bízhatnak a befektetők Váradban

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet pénteken megerősítette Nagyvárad BBB-hosszú távú deviza- és belföldi devizahitel-besorolását. Ugyanakkor a város gazdasági kilátására vonatkozó előrejelzését negatívról stabilra módosította.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A BBB-minősítés a legmagasabb hitelességi besorolás-kategória első, legalacsonyabb fokozata, amelyet a szakértők a város teljesítményének áttekintése után garantálnak a befektetőknek. „Nagyvárad önkormányzatának újbóli megerősítése a Legmagasabb hitelesség minősítésű csoportban ismét megmutatja, hogy városunkban a befektetések kockázata alacsony, és a helyi közigazgatás képes a hitelek visszafizetésére” – idézte Florin Birta polgármestert az önkormányzat szerdán kiadott közleménye. A minősítés igazolja azt, hogy a város képes problémamentesen teljesíteni vállalásait. „A Fitch Ratings nagyra értékeli az önkormányzatnak a pénzügyi forrásokkal, általában a szerződéses kötelezettségekkel és különösen a banki hitelszerződésekkel való gazdálkodásban nyújtott teljesítményét” –mondta a polgármester. Megjegyzendő, hogy Nagyvárad a helyi önkormányzat gazdasági teljesítménye ellenére sem haladhatja meg a Fitch Ratings által március elején kiadott BBB- országos besorolást, mert a város nem képezhet kivételt az országos gazdasági és politikai helyzet alól. Mindemellett a Fith Ratings negatívról stabilra módosította a város gazdasági kilátására vonatkozó előrejelzését.

Fontos mutató

Ez a minősítés valójában egy előrejelzés, ami azért nagyon fontos, mert a befektetők ezt is figyelembe veszik akkor, amikor egy beruházás elindítása vagy egy vállalkozás bővítése mellett döntenek – írja közleményében a polgármesteri hivatal. Ebben kiemelik azt is, hogy a kedvező minősítés az önkormányzatnak nemzetközi hírnevet jelent, megkönnyíti a nemzetközi pénzügyi intézmények finanszírozásához való hozzáférést, és költségmegtakarítást eredményez a felvett/garantált hitelek esetében. A közlemény szerint a Fitch Ratings elemzése többek között olyan elemeket vesz figyelembe, mint a politikai környezet, a helyi autonómia, az állami költségvetéstől való függés, a személyzet képzettségének a fejlődése, az önkormányzati tulajdonú vállalatokkal való kapcsolatok, azok függése a helyi költségvetéstől, az önkormányzat adósságszintje, pénzügyi teljesítménye, beruházási politikája és a közigazgatási-területi egység adópolitikája. Nagyvárad és a Fitch Ratings „kapcsolata” 2006-ban kezdődött, miután a hitelminősítő ügynökség megnyerte a nagyváradi önkormányzat által erre a szolgáltatásra kiírt pályázatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában