Projekt

2024.04.17. 15:57

A város legnagyobb parkolóját építenék meg Váradszőllősön

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közvitára bocsátotta a Váradszőllősre tervezett, ezer férőhelyes mélygarázs megvalósíthatósági tanulmányát.

Forrás: Képernyőfotó/Google Street View

BN-összeállítás

A nagyváradi önkormányzat a város legnagyobb parkolóját építené meg az Onisifor Ghibu Gimnáziumhoz közel, gyakorlatilag az iskola sportpályája és az amellett lévő park alatt, de a megvalósításhoz szükség van a környezetvédelmi jóváhagyásra is. A polgárok a környezetvédelmi ügynökséghez küldhetik el észrevételeiket a projekttel kapcsolatosan. Mint arról korábban már beszámoltunk, a mélygarázs háromszintes lenne, és több mint 12 ezer négyzetmétert foglalna el. Az autók a Peneș Curcanul és az Onisifor Ghibu utcákról hajthatnak majd be a létesítménybe. Az önkormányzat szerint azért van szükség erre a beruházásra, mert Váradszőllősnek azon a részén 5647 lakás van, de jelenleg csak 1529 kialakított parkolóhely áll rendelkezésre. Az ezer férőhelyes mélygarázs megépítésének becsült költségvetése 129 millió lej áfa nélkül, és az önkormányzat uniós forrásokból akarja megvalósítani. A létesítmény tetején, lényegében a felszínen zöldövezetet alakítanak majd ki: elültetnek 47 fát és cserjét, továbbá virágokat is, és füvesített részeket is kialakítanak. Az építkezés helyszínéről 120 fát és cserjét távolítanak el, ezek egy részét kivágják, 68 példányt pedig máshova ültetnek át.

A környékbeli lakók egy része korábban aggályait fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy az építkezések miatt meggyengül az ottani ingatlanok szerkezete, de a műszaki leírásban a polgármesteri hivatal biztosít mindenki arról, hogy az épületek nincsenek veszélyben: az építkezéshez legközelebb álló tömbházak 18 és 27 méterre vannak a leendő mélygarázstól, míg az Onisifor Ghibu Gimnázium csak 6,50 méterre lesz tőle, de ebben az épületben sem fog semmiféle kár esni, hangsúlyozzák a leírásban. „A váradszőllősi tömbházak és a javasolt új parkoló közötti távolságok mindegyike nagyobb, mint a Fekete Sas palota és az Independenței utcai mélygarázs közötti táv, ahol a legkisebb távolság körülbelül 15,95 méter. Az Independenței utcai parkoló és a neológ zsinagóga közötti távolság mintegy 6,60 méter, de sem a kivitelezés, sem később, az üzemeltetés során nem jelentek meg repedések vagy egyéb hiányosságok” – áll a dokumentumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában