Beruházás

2024.03.04. 18:05

Vízhálózat-fejlesztés Biharpüspökiben

A váradi önkormányzat és a Nagyváradi Vízművek megépíttet egy esővíz- és szennyvíz-elvezető csatornát a Növény/Plantelor utca alatt, hogy ennek a beruházásnak a befejezése után elkezdődhessen a nagy csatornázási munkálat Biharpüspökiben.

Illusztráció

Pap István

A Nagyváradi Vízműveknek (CAO) van egy nagyszabású, 50 millió euró értékű hálózatbővítési projektje Biharpüspökiben, melyre a vállalat vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a Nagy Infrastrukturális Operatív Programból (POIM). A beruházás közbeszerzési eljárása folyamatban van. Ahhoz azonban, hogy ezt a munkálatot eleve el lehessen kezdeni, arra van szükség, hogy a Növény (Plantelor) utcában lévő nagy szennyvízelvezető vezetéket felújítsák. Ez utóbbi munkálatnak a műszaki-gazdasági mutatóit fogadta el legutóbbi ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács. Florin Birta polgármester mind az ülést megelőző sajtótájékoztatón, mind pedig a helyi tanácsülésen az ellenzéki tanácsosok kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a Növény utcai beruházás összköltségvetése 24,4 millió lej, ebből az összegből az idén 16 millió lejt kap meg a Vízművek, jövőre pedig a beruházás befejezéséhez szükséges fennmaradó összeget is. A Növény utcai esővíz- és szennyvízvezetéket átvezetik a vasúti sínek alatt, és elér a Borsi útig a most épülő közúti felüljáró övezetébe. Innen a csapadékelvezető csatorna a Sebes-Körösbe fut majd, a szennyvízcsatorna pedig a váradi víztisztító állomáshoz tereli a használt vizet. A 24,4 millió lejes költséget a város büdzséjéből állják, mondta Birta, majd pedig miután a CAO befejezi az 50 millió eurós hálózatbővítési munkálatokat, következik az ottani utcák – Nyárfa/Plopilor, Cédrusfa/Cedrilor, Áfonya/Afinelor, Őrház/Pavilioanele CFR stb. – aszfaltozása. A Növény utcai munkálatokra vonatkozó tervezetet egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában