Költöztetés

2024.03.14. 16:47

Virágzó fákat költöztetnek el a váradi Aradi útról

Forrás: Szilágyi Lóránd/Bihoreanul

ERDON-összeállítás

Tizenöt kifejlett fát költöztetnek el a nagyváradi Aradi útról az ott zajló útszélesítési munkálatok miatt. A műveletet egy speciálisan erre szolgáló eszközzel végzik el, amelyet Magyarországról hoztak, ugyanis Romániában egyetlen ilyen gép sincs. A munkálatot szerdán kezdte el az Adidem Gardener cég alvállalkozója, egy magyarországi cég a Big John 90d elnevezésű haszongépjárművel. Legutóbb 2022 őszén kellett Nagyváradra hozni hasonló gépet, amikor a Gojdu téri munkálatok helyszínéről kellett elköltöztetni több fát.

Az Aradi útról hét fiatal almafát, hat szilvafát és két hársfát költöztetnek el, mindezeknek a növényeknek a törzsátmérője 9–20 centiméter között mozog. A fákat a Rhédey (Matei Basarab) útra költöztetik, a művelet költségvetése 68 ezer lej áfa nélkül. Kérdéses azonban, hogy a fák túlélik-e mindezt, hiszen már virágba borultak, és az effajta beavatkozásokat nem a vegetációs időszakban szokták elvégezni, de így is van esély arra, hogy megmaradjanak. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban bíznak az átköltöztetés sikerében. „Mind az alkalmazott technológia, mind a fák átmérője, ami kevesebb, mint 30 centiméter, és nem utolsósorban az időjárási viszonyok – alacsony hőmérséklet, magas páratartalom – nagyon növelik annak esélyét, hogy a fák gyökeret eresszenek az új helyszínen. A Gojdu térről hasonló technológiával elköltöztetett lombhullatók is száz százalékban megmaradtak” – nyilatkozta Octavian Haragoș, a városháza szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában