Beruházás

2024.03.27. 10:34

Vasútfelújítás: csökken majd a menetidő Kolozsvár és a magyar határ között

A Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal folyamatban levő korszerűsítésének köszönhetően a korábbi 3 óra 30 percről 2 óra 14 percre csökken a menetidő Kolozsvár és a magyar határ közötti 166 kilométeren – közölte kedden a CFR állami vasúttársasághoz tartozó CFR Infrastructura.

Illusztráció

MTI

A vasútvonal felújítása 2023 végén kezdődött. A beruházás megkezdését követően a Budapest és a Székelyföld között közlekedő nemzetközi járatokat Biharkeresztesről átirányították a nyírábrányi határátkelőhöz. A román állami vasúttársaság tájékoztatása szerint korábban 65–85 kilométer óránkénti csúcssebességgel közlekedtek a személyszállító vonatok a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonalon. A korszerűsítés és villamosítás eredményeként a vonatok maximális sebessége óránkénti 120–160 kilométerre nő majd. A román kormány a 7,66 milliárd lej összértékű beruházást az országos helyreállítási terv keretében, uniós forrásból szeretné finanszírozni. Ennek az egyik feltétele a munkálatok 2026 augusztusáig történő befejezése. A Kolozsvár és Kissebes (Poieni) közti 89,27 kilométeres szakaszon már folyik a munka, a Kissebes–Élesd (Aleșd) szakaszra kiadták az építési engedélyt, az Élesd és a határ közti szakasz építési engedélyének a kibocsátása pedig folyamatban van. A CFR Infrastructura közleménye szerint a korszerűsített vasútvonal átadására 2027-ben kerülhet sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában