Tárlat

2024.03.15. 10:19

Váradi fotóriporterek munkáit állították ki Debrecenben

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar megyében és Hajdú-Bihar vármegyében tevékenykedő újságírók, fotóriporterek, valamint szabadúszó fényképészek számára hirdetett sajtófotópályázatot az év elején az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, partnerségben a debreceni Partium Házzal és a Summit Agro Romániával. Ennek díjátadóját Nagyváradon ejtették meg a közelmúltban, március 14-én, csütörtökön pedig, a magyar sajtó napjának előestéjén a díjazott alkotásokból válogatott 24 fényképből nyílt vándorkiállítás a debreceni Partium Házban. Az érdeklődőket Hetei József helyi önkormányzati képviselő köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet: 1990 óta ünnepeljük március 15-én a magyar fotó napját, 1848-as őseinkre emlékezve, akik a Tizenkét pont és a Nemzeti dal kinyomtatásával megteremtették a sajtószabadság alapjait. A sajtófotó pedig, mint műfaj, a 19. században jelent meg, persze azóta rengeteget fejlődőtt. A közismert haditudósító, Robert Capa úgy vélte, ha egy fénykép nem jó, az azért van, mert az alkotója nem volt elég közel az eseményhez. Hetei szerint viszont a tárlat anyagának készítői mind lelki, mind fizikai értelemben megfelelő közelségben voltak ahhoz, hogy pontosan megörökítsék az örökkévalóságnak az adott pillanatot.

 

Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnöke, kurátor felidézte, hogy kilenc évvel ezelőtt hirdették meg először a pályázatot, néhány éve pedig a Partium Házzal és a Summit Agroval együttműködve teszik ezt.

Stanik István médiaszakértő, a Magyar Házak Nonprofit Kft. szakmai igazgatója arról beszélt, hogy milyen változásokon ment keresztül az utóbbi években a vizuális média, és hogy a jövőben a pályázattal több mindenkit meg szeretnének szólítani.

Az ingyenes tárlat egy hónapon keresztül tekinthető meg a cívisvárosban, illetve a képek Váradon is láthatóak a digitális képernyővel rendelkező közösségi közlekedési járműveken, a Helyi Közszállítási Vállalattal (OTL) kötött megállapodás alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában