Szülőföldön magyarul

2024.03.28. 07:58

Változik az oktatási-nevelési támogatás igénylése

A Szülőföldön magyarul programban lényeges változás történt: az idei évtől kizárólag elektronikusan lehet majd leadni a kérelmeket, nem kell postán elküldeni, és az iskolákra is nagyobb felelősség hárul. A mipont.hu felületen lehet majd benyújtani a kérelmeket április 3-tól május 3-a éjfélig.

Illusztráció

Fotó: Veres Nándor

ERDON-összeállítás

A Szülőföldön magyarul program Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának egyik legfontosabb programja lett, amelynek keretében évente mintegy 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásban. A juttatás összegét az elmúlt évben jelentősen megemelték, hiszen az a korábbi, évi bruttó 22 400 forintról évi bruttó 100 ezer forintra növekedett.
Idén módosításokat vezettek be az igénylés folyamatába: a megbízott Rákóczi Szövetség egy digitális rendszert dolgozott ki, amely alkalmazásával a szülők önállóan kitölthetik a pályázati űrlapokat, majd a rendszer egy egyoldalas adatlapot generál, amelyet a szülőnek ki kell nyomtatnia, alá kell írnia, és ezt le kell adnia gyermeke oktatási intézményében, ahol csatolják mellé a magyar tannyelvű oktatást igazoló, illetve a hiányzásokról szóló dokumentumot. Mindezt az iskola fogja továbbítani a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által kijelölt megyei vagy körzeti gyűjtőhelyre, amely a hazai pályázatok hiteles lebonyolításáért felel. Az esetleges hiánypótlások is elektronikusan történnek, az erre vonatkozó üzenetet a szülő a regisztrált e-mail címére kapja. Amint a pályázati tájékoztatóban írják, valószínűsíthető, hogy a legtöbb szülő az elektronikus pályázat leadását önállóan mindössze tíz perc alatt meg tudja oldani, de amennyiben segítségre szorul valaki, kaphat segítséget a pedagógustól vagy bárkitől, aki képes a feladatra. A mipont.hu felületen a szülőknek csak egyszer kell kitölteniük az adatokat és a szükséges dokumentumokat is csak egyszer kell feltölteniük, a későbbi években a meghirdetés után egy kattintással benyújtható lesz a pályázati kérelem, legfeljebb az esetleges adatváltozásokat kell módosítani – foglalta össze a Krónika.
Az iskola is kap április 3-a után hozzáférést a mipont.hu felülethez, így az oktatási intézmény is meg tudja nyitni a diákjai adatlapjait, ki is tudja nyomtatni azokat, ha szükséges. Természetesen a szülő is ki tudja ugyanígy nyomtatni saját elektronikus fiókjából. A pályázatokat okostelefonról vagy számítógépről is be lehet nyújtani. Az RMPSZ és a Rákóczi Szövetség arra kéri az óvodákat és iskolákat, hogy segítsenek a szülőknek a tájékoztatásban, az iskolalátogatási igazolások kiadásában, a diákok adatlapjainak összegyűjtésében – és ha szükséges – kinyomtatásában, illetve azok eljuttatásában a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége megyei, körzeti elnökségei által kijelölt gyűjtőhelyre, ahol ellenőrzik a kérelmek hitelességét.
Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a sajtónak elmondta, a változtatás célja, hogy közvetlen kommunikáció létesüljön a támogató és a támogatott között, és a szülők számára minél egyszerűbb és elérhetőbb legyen a támogatás igénylése. „Nem fog zökkenőmentesen történni, eddig is voltak olyan szülők, akik segítségre szorultak, most is ez fog történni, de a decentralizáció jegyében olyan megoldást javasoltunk, amelyben konkrétabb segítségnyújtásra kértük az iskolákat, pedagógusokat. Tudom, hogy eddig is megtették, ezután még inkább szükség lesz a kollégák segítségére” – fejtette ki az RMPSZ vezetője. Hozzátette, Székelyföldön, ahol sokkal magasabb a magyar iskolások száma, több központ is lesz, mint a szórványban. Küldenek majd a szülőknek is tájékoztatót a regisztráció lépéseiről. Burus-Siklódi Botond a segítségre szoruló szülőket arra biztatja, forduljanak a tanítóhoz, osztályfőnökhöz. A mipont.hu internetes felületen lehet majd benyújtani a kérelmeket április 3-tól kezdődően május 3-a éjfélig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában