Egyetem

2024.03.05. 16:59

Újra dr. Pálfi Józsefet választották a nagyváradi PKE rektorává

Ciucur Losonczi Antonius

Rektorválasztási napot tartottak kedden a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE), melynek keretében titkos szavazással az erre jogosult testület tagjai (főállású oktatók, illetve a diákság képviselői) ismét bizalmat szavaztak a regnáló intézményvezetőnek, dr. Pálfi Józsefnek, aki egyedüli jelöltként pályázhatta meg újból a tisztséget. A hetvenegy tagot számláló grémimumból ötvenketten voltak jelen, és ötven igen szavazatot számoltak össze.
Pálfi József lapunknak ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: véleménye szerint egy hosszabb, következetesen és jól végzett munka eredményeképpen döntöttek úgy a kollégái, hogy tovább folytathatják együtt. Az elmúlt esztendőben ugyanis sikerült az egyetemet stabilizálni, új szakokat indítani, fontos elképzeléseket megvalósítani. És talán, ami a legfontosabb, az az, hogy sikerült beállítani a felsőoktatásban és egyéb téren is egy olyan status quot, amelyik mind a társadalom irányába, mind pedig a felső- és középoktatás, valamint a politikum felé egy normális egyensúlyt biztosít a PKE számára. „Nem vagyunk olyan sokan, hogy megosszuk önmagunkat, hanem inkább arra van szükség, hogy összefogjuk az erőinket, és ha lehet, akkor együtt igyekezzünk cselekedni, ki-ki a maga helyén természetesen” – közölte.
Érdeklődésünkre válaszolva a rektor azt mondta: a terveiről egyelőre még nem szeretne beszélni, mivel a választás végeredményét még az egyetemi szenátus, illetve a tanügyminisztérium is jóvá kell hogy hagyja. Megjegyezte: számára azért is megnyugtató és bíztató az eredmény, illetve a kollégái jelzése, mert egyértelművé vált, hogy az elkezdett munkát mindenki tovább szeretné folytatni. Az eddiginél is magasabb szinten, összefogva, még nagyobb szakmaisággal, még lelkiismeretesebben. „Hála Istennek, az utóbbi években a Partiumi Keresztény Egyetem megtalálta a helyét ebben a régióban, pedig nem egy egyszerű helyzet egy felsőoktatási intézményt működtetni Kelet-Magyarország és Erdély közt úgy, hogy a hallgatói létszám folyamatosan biztosítva, és közben az oktatói gárda is megbecsülve legyen. A munkánkat a társadalom és a fenntartó magyar kormány is értékeli, így sikeresen tudunk együtt dolgozni az egész régióért, az egyetem érdekeit szem előtt tartva” – fogalmazott.
Azzal kapcsolatban, hogy ő volt az egyedüli jelölt, Pálfi József kifejtette: egyik szeme sír, a másik pedig nevet, mert egyfelől jó lett volna, ha indul ellenjelöltje, másrészt viszont jó, hogy nem darabolják fel önmagukat, hanem össze tudják fogni az erőiket. „Túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy többtáborosdit játsszunk ezen az egyetemen. Valójában nekünk mindannyiunknak ugyanaz a célunk, hogy minőségi oktatást biztosítsunk egy korszerű egyetemen, olyan oktatókkal és hallgatókkal, akik pontosan tudják, hogy mit szeretnének” – nyomatékosította.
Dr. Pálfi József nyolc éve vezeti a Partiumi Keresztény Egyetemet, második négyéves mandátuma jár le. Amennyiben a szenátus és a tanügyminisztérium jóváhagyja a szavazás végeredményét, az új felsőoktatási törvény értelmében egy ötéves ciklust kezdhet meg rektorként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában