Építkezés

2024.03.04. 08:24

Új út épül Nagyvárad és Apáti között

Nagyvárad a tengely, a környékbeli településekhez vezető utak a küllők, a körgyűrű pedig a kerék kerülete, írta le metaforikusan a Nagyvárad és a metropolisz-övezet közötti közúti infrastrukturális fejlesztéseket Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a Várad és Apáti között épülő új út bejelentésekor.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Pap István

Egy körülbelül hat kilométeres út épül Nagyvárad és Apáti között mintegy 35 millió lejes költségvetésből. Ezt Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke jelentették be csütörtökön a sajtónak. A polgármester hangsúlyozta, hogy a nyomvonalat Szentmárton és Nagyürögd községek polgármesteri hivatalaival közösen állapították meg azért, hogy az új út ne érintsen épületeket, tehát ne kelljen semmit lebontani, hanem csak bizonyos telkeket kell majd kisajátítani. Az új út a déli körgyűrűből fog kiindulni West Market közelében és Apátinál fog csatlakozni ahhoz az elkerülőúthoz, mely Fugyivásárhelyet fogja összekötni Nagyürögddel. Birta hozzátette, hogy a Nagyvárad területén szükséges telekkisajátítások mintegy 528 ezer lejbe fognak kerülni, ezt a helyi költségvetés állja. A két község területén mintegy 110 ezer lej értékű területeket kell majd kisajátítani, ezt a költséget nem a községek, hanem a megyei tanács fogja fedezni. Az új út kétsávos lesz, sávonként 2,75 méter szélesre tervezik. A tervezés két hónapot vesz majd igénybe, a kivitelezés időtartama egy év. „Az elkövetkező időszakban megpróbáljuk kiírni a tendert a tervezésre és a kivitelezésre, illetve megpróbáljuk elkezdeni a munkálatokat, hogy amikor a metropolisz-övezeti körgyűrű elkészül, ezt az összekötő utat is használhassák mindazok, akik átutaznak Nagyváradon vagy a körgyűrűn” – fogalmazott a polgármester. A projektet csütörtöki ülésén meg is szavazta a Nagyváradi Helyi Tanács.
Az elöljárók a sajtótájékoztatón elmondták, hogy a váradi és a megyei önkormányzat együttműködik több olyan infrastrukturális projekt megvalósításában, melyek célja minél jobban összekötni Nagyváradot a környékbeli településekkel. Ilie Bolojan tanácselnök elmondta, hogy ezeket a munkálatokat úgy kell elképzelni, hogy Nagyvárad a tengely, míg a várost a környékbeli településekkel közvetlenül összekötő utak a küllők, a metropolisz-övezeti elkerülőút pedig a képzeletbeli kerék kerülete. Az egyik ilyen képzeletbeli küllő az említett Nagyvárad–Apáti út, a másik a Nagyváradot Félixfürdővel és Püspökfürdővel összekötő út a Hunyadi János/Iancu de Hunedoara–Seleușului–Războieni–Kolozsvári út útvonalon, a harmadik pedig a Pályit a Borsi úttal és az 1-es országúttal összekötő út. Ez utóbbi Pályiból indulva az Oncsa telepen és a Soarelui lakónegyeden áthaladva az Üzem/Uzinelor utcán fog csatlakozni a Borsi úthoz. A felsorolt infrastrukturális beruházások megvalósíthatósági tanulmányait a váradi önkormányzat készítteti el, míg a megyei tanács dolgozza ki egy másik „küllő” megvalósíthatósági tanulmányát: ez a Nagyváradot a leendő Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi úttal összekötő út lesz, mely magába foglalja a Mester/Meșteșugarilor, a Lăpușului, az Oneștilor és a Körös (Tudor Vladimirescu) utcákon zajló felüljáró- és aluljáró-építéseket. Ugyancsak a megyei tanács vállalat azt, hogy kidolgozza Nagyvárad északi elkerülőútjának megvalósíthatósági tanulmányát. Ez az út az 1-es országútból indul majd ki a Fugyi felé vezető körforgalomból, és a Dózsa György út végét érintve, Hegyközszáldobágy és Hegyközújlak között haladva Pályin keresztül ér majd el a bihari körgyűrűhöz. Ez utóbbi kapcsán Ilie Bolojan megjegyezte, hogy egy hónapon belül meglesz a végleges nyomvonal, melyet elküldenek majd a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaságnak (CNAIR) jóváhagyásra.
Ilie Bolojan szót ejtett a metropolisz-övezet elkerülő útjának déli szakaszáról is. Ez a mintegy 17 kilométeres út délről kerüli el Nagyváradot és Fugyivásárhelyet köti majd össze Nagyürögddel Szentmárton község érintésével. Bolojan emlékeztetett arra, hogy a Kolozsvári Fellebbviteli Bíróság érvénytelenítette a Bihar Megyei Tanács határozatait, arra hivatkozva, hogy ez az infrastrukturális beruházás országút kell legyen, nem pedig megyei út. Ezzel gyakorlatilag arra kötelezte a megyei tanácsot, hogy újratervezze ezt a beruházást. „Ebben az időszakban készítjük el a műszaki dokumentációt, hogy megfeleljen ennek a bírósági ítéletnek, ami azt jelenti, hogy az út sávonként nem 3,25, hanem 3,50 méteres lesz” – fogalmazott Bolojan. A tanácselnök hozzátette, hogy az új dokumentációt március közepén véglegesítik, és a megyei tanács várhatóan a hónap végén szavaz róla. Mivel pedig az út szélesebb lesz, ezért további kisajátításokra is szükség lesz, amit szintén el kell majd fogadjon a Bihar Megyei Tanács. Arra az újságírói kérdésre, hogy az új nyomvonal lényegében meg fog-e egyezni a régivel, Ilie Bolojan nem tudott pontos választ adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában