Tanácsok

2024.03.05. 08:47

Tudnivalók földrengés esetére

Illusztráció

BN-összeállítás

Negyvenhét év telt el a romániai pusztító földrengés óta, amelyben 1570 személy vesztette életét, 11.300-an sérültek meg és körülbelül 35.000 otthon vált lakhatatlanná. Az 1977. március 4-i közel egy perces földrengés az ország újkori történelmének legerősebb földmozgása volt, Vrancea megyében történt és a Richter-skála szerinti 7,2 erősségű volt.
Mivel a szeizmikus mozgás előre nem látható esemény, általában meglepetésszerűen következik be, ezért fontos, hogy jól ismerjük mit kell ilyen esetben tenni. Az állampolgárok megfelelő tájékoztatásáért az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség 2015-ben elindított egy országos tájékoztató kampányt, amely révén felkészítik a lakosságot a nagyobb földrengésekre. A kampány Bihar megyei szinten is zajlik mind a mai napig. Ennek keretében felvilágosító akciókat, gyakorlatokat és képzéseket szerveznek az egész megye területén, hogy az állampolgárok tudják mi a teendő az egyes katasztrófahelyzetek, köztük a földrengés előtt, alatt és után.
Egy esetleges földrengés okozta károk minimalizálásáért, célszerű a házon és más ingatlanokon időben elvégezni a javításokat, viszont nem szabad a ház szerkezetét érintő beavatkozásokat eszközölni. Fontos, hogy elő legyen készítve egy vészhelyzeti hátizsák, amibe 3-5 nap túléléshez szükséges tárgyakat és élelmet kell csomagolni.
A földrengés idején, amennyiben egy épületben tartózkodik, maradjanak bent, bújjanak egy ajtófélfa vagy egy gerenda alá, egy támfalhoz, vagy egy stabil bútor alá. A folyosón guggoljon le és védje a fejét és arcát. Amennyiben egy boltban tartózkodik, menjen a lehető legtávolabb az ablakoktól vagy a nehéz tárgyakkal megrakott polcoktól. Ne használja a liftet, de ha éppen ott tartózkodik, nyomja meg a vészjelzőt, és amint megáll a lift, szálljon ki és menjen biztonságos helyre. Ha épületen kívül tartózkodik keressen menedéket egy biztonságos helyen, távol az ablakoktól, épületektől, hidaktól, villanyvezetékektől vagy oszlopoktól. Maradjon legalább tíz méter távolságra a törött vagy leszakadt elektromos kábelektől.
A földrengést követően az épületet fegyelmezetten kell elhagyni, a felesleges tárgyakat ne vigyék magukkal, és védjék a fejüket az esetleges lehulló daraboktól. A sérülteket ki kell szabadítani, és elsősegélyben kell részesíteni őket. A súlyos sérülteket nem szabad elmozdítani, hacsak nincsenek közvetlen veszélyben. A földrengés okozta esetleges katasztrófák megelőzése érdekében ellenőrizni kell az elektromos, gáz-, víz- és szennyvízvezetékek állapotát. Ha ezek megrongálódtak, azonnal el kell zárni helyileg az ellátást, és értesíteni kell a szakszolgálatokat. A vészhelyzetekben való viselkedésről részletes tájékoztatást kaphat a https://fiipregatit.ro országos vészhelyzeti képzési platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül. Ez ingyenesen letölthető az App Store és a Google Play áruházból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában