Hulladékgyűjtés

2024.03.21. 17:18

Tudnivalók az új váradi köztisztasági szabályzatról

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tájékoztató közleményt adott ki a napokban elfogadott új helyi köztisztasági szabályzatról.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A közleményben kiemelik, hogy most már hivatalosan is külön kell gyűjteni a papír- és karton, valamint a fém- és műanyaghulladékot, illetve külön az üveget. Külön frakciót képez a kommunális hulladék és a lebomló, azaz a biohulladék, 2025. január 1-től pedig a textil- és a veszélyes hulladék is. A közlemény emlékeztet arra, hogy a házaknál már 2023 júliusában bevezették az ötfrakciós gyűjtést, míg a tömbházaknál 95 hulladékgyűjtő pontnál helyeztek ki külön konténert a papír- és kartonhulladéknak. A városban tavaly nyár óta száz konténer áll a váradiak rendelkezésére arra, hogy bedobják oda a már nem használt ruhaneműt.

A közleményben leírják azt is, amiről már beszámoltunk: emelt díjas tarifán fizettetik meg a lakókkal, a lakótársulásokkal azt, ha nem szelektíven gyűjtik a hulladékot. Nem megfelelő gyűjtésnek számít az, ha az újrahasznosítható hulladékot tartalmazó edényben lévő anyagnak legalább a 25 százaléka nem újrahasznosítható, illetve, ha a lebomló hulladékok gyűjtésére szánt edény tartalmának minimum tíz százaléka nem biohulladék. Ha az ellenőrök ilyen edényt találnak, akkor a lakók első esetben figyelmeztetést kapnak, második esetben viszont már emelt díjas árat kell fizessenek a hulladék elszállításáért, ráadásul a vétkeseket meg is büntetik. A közlemény idézi Florin Birta polgármester szavait, aki kifejtette: „Már két éve folynak az ellenőrzések a lakótársulásoknál és a magánházaknál, tehát a polgárok tájékoztatva voltak, tisztában vannak a szelektív hulladékgyűjtéssel. Úgy gondolom, hogy a dolgok sokkal jobban fognak működni a szabályzat elfogadása után”.

Elszállítási program

Az új szabályzat rögzíti, hogy a hulladékokat 6–22 óra között gyűjti be a RER Vest vállalat, a belvárosban pedig 22–6 óra között zajlik a gyűjtés. A belvárosi lakók és jogi személyek naponta 20–22 óra között tehetik ki a hulladéktároló edényt az ingatlanuk elé és legkésőbb másnap reggel 9 óráig vissza kell vigyék azt. Ez alól a szabály alól kivételt képez a Fő utca, a Bémer (Ferdinand) tér, a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca, az Ezredévi emléktér (Libertății utca) a Zöldfa (V. Alecsandri) utca és a Szent László tér. Az itteni cégek és lakók a gyűjtés napján kell kivigyék a hulladéktároló edényt vagy zsákot 7–9 óra között, a RER pedig ezeket 9–10 között szállítja el.

A közös udvarral rendelkező ingatlanok lakói két hulladékgyűjtési módszer közül választhatnak: ott, ahol van elég hely az udvaron, minden lakásnak lehet külön kukája, ott pedig, ahol nincs, nagyobb kukát kell majd beszerezni minden lakó számára, és ez utóbbi esetben a hulladékkezelés úgy történik, mint a tömbházak esetében. Jó tudni azt is, hogy azok a jogi személyek, illetve szabadfoglalkozásúak, amelyek, akik egy adott lakcímen nem végeznek kereskedelmi tevékenységet, a lakossági díjszabást kell kifizessék a hulladékszállításért. Lakossági fogyasztóként vannak elkönyvelve az irodai munkát végző személyek, az ügyvédi irodák, a közjegyzők, az orvosi rendelők, a végrehajtók stb., az egyéni vállalkozók, a családi vállalkozások és a civil szervezetek. A szelektív hulladékgyűjtésről további részletek az oradea.ro oldalon találhatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában