Prefektúra

2024.03.26. 13:41

Történelmi csúcson az illegális migránsok száma

Prefektúrai kollégiumi gyűlést tartottak kedd délelőtt a megyeháza dísztermében. Ezúttal Marin Bondar határőrparancsnok, Alin Haniș megyei rendőrfőkapitány és Botházy Nándor alprefektus tartottak beszámolókat.

Forrás: www.politiadefrontiera.ro

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelent intézményvezetőket Dumitru Țiplea prefektus köszöntötte. Marin Bondar határőrparancsnok beszámolójából többek közt kiderült, hogy a területi határrendészet által ellenőrzött román–magyar határszakaszon (Bihar és Arad megyék) 2023-ban 11,8 millió regisztrált személy lépte át a határt valamelyik határállomásnál, 5,19 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor 5,4 millió gépjármű haladt keresztül, ami 10,24 százalékos növekedés. Jelentősen csökkent viszont a nyilvántartásba került ukrán állampolgárok száma, 31 százalékkal, egy év leforgása alatt 529 ezerről 422 ezerre. A tárgyidőszakban 13.518 törvénytelenséget tapasztaltak, melyek közül 12.842 bűncselekmény volt, a többi kihágás. Tíz alkalommal találtak kábítószereket, két esetben pedig illegálisan birtokolt fegyvereket és lőszereket. A Környezetvédelmi Őrséggel együttműködve 503 kamiont azért fordítottak vissza, mert összesen több mint 10 ezer tonna hulladékot akartak behozni az országba. 
Marin Bondar arra hívta fel a figyelmet, hogy 2023-ban történelmi csúcsot döntött az illegális migráció, ugyanis 11.672 személyt értek tetten, szinte még egyszer annyit, mint 2022-ben. 536 embercsempészt kaptak el, akik 7875 főt próbáltak illegálisan átvinni a határon, mások „önerőből” próbálkoztak a zöldhatáron. Többségük pakisztáni, bangladesi, Srí Lanka-i, nepáli és indiai származású, magyarázta a határrendészet vezetője, aki végül felidézte azt is, hogy 2023-ban renoválták az Aradi úti székhelyüket és a Borsi úti határátkelőt, valamint egy új székházat emeltek Érmihályfalván. A prefektus azon felvetésére, hogy véleménye szerint mikor lép be Románia a schengeni térségbe a szárazföldön is, Bondar azt felelte: ne tőle kérdezze, mindenesetre a határőrség már most fel van készülve erre.
Alin Haniș megyei rendőrfőkapitány egyebek mellett elmondta, hogy a bejelentett bűncselekmények száma egy év alatt 4 százalékkal nőtt, kiemelten a fenyegetéseké (17%) és a csalásoké (30%). Mindenkit, aki gyilkolt vagy emberölési kísérletet tett, elfogtak a megyében.
Botházy Nándor alprefektus annak apropóján ismertetett statisztikai adatokat, hogy idén lesz 20 éve annak, hogy tárcsázható a 112-es ingyenes segélyhívó szám, mely Bihar megyében 2004. november 23. óta működik. Azóta országos szinten több mint 8 millió alkalommal tárcsázták a számot, Bihar megyében 238.354 esetben. 90.812 hívásnál nem volt szükséges az azonnali beavatkozás. Az összes segélyhívás 49,3 százalékát a mentőszolgálathoz, 19,17 százalékát a rendőrséghez, 16,57 százalékát a katasztrófavédelemhez, 5,82 százalékát pedig a csendőrséghez irányították. Jutott segélykérés a Salvamontnak és más segítő szolgálatoknak is a felsoroltakon kívül. Elmondható még, hogy az évek folyamán csökkent a telefonbetyárok, illetve a téves hívások száma, a tájékoztató kampányoknak is köszönhetően, derült ki az elhangzottakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában