Munkálatok

2024.03.04. 13:24

Szerelik a betfiai viadukt gerendáit

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint az ütemtervnek megfelelően épül a metropolisz-övezetbeli körgyűrű. A munkások március 4-én elkezdték felszerelni az első gerendákat a betfiai völgyhídnál, mely 335 méter hosszú. A Félixfürdő kijáratánál épülő viaduktnál pedig április elején fognak hozzá a tartópillérek kihelyezéséhez.

Mint korábban beszámoltunk róla, a metropolisz-körgyűrű munkálatait két szelvényre osztották. Az első szakaszon a 395 méter hosszú völgyhidat építik Félixfürdő kijáratánál, a 76-os országút felett, illetve kisebb hidakat is létesítenek. A második részen épül az említett 335 méter hosszú viadukt Betfia környékén. 

Mint ismeretes, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium finanszírozza a metropolisz-körgyűrű kivitelezését, mely beruházás az Anghel Saligny Program keretében valósul meg. A kormány 40 millió euró támogatást biztosít, a maradék összeget pedig a megyei tanács és Nagyvárad polgármesteri hivatala, körülbelül 10–12 millió eurót.

Az Asfamixt–Opr Asfalt–Dacia Faber-konzorcium tervezhette és építheti meg a metropolisz-körgyűrű első szakaszát. A közbeszerzési felhívásra heten jelentkeztek, a nyertes társulás nettó 70,1 millió lej értékben tett árajánlatot. Korábban a Porr Construct Rt. nyerte a metropolisz-övezetbeli körgyűrű második szelvényének tervezésére és kivitelezésére kiírt tendert, mely cég nettó 81,6 millió lej értékben tett árajánlatot. A körgyűrű 17 kilométer hosszú lesz, menetirányonként egy-egy sávval. Az első, kilenc kilométeres útszakasz Nagyürögdtől a Félixfürdő bejáratánál, a 76-os országút felett építendő völgyhídig terjed majd, míg a második, nyolc kilométeres szelvény a viaduktól fog haladni Fugyivásárhelyig, Püspökfürdőnek és Alkérnek a megkerülésével. A teljes metropolisz-körgyűrűt körülbelül jövő év tavaszán kellene használatba adni.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában