Utcaművészet

2024.03.07. 09:07

Szabadtéri galériát alakítanának ki a városközpontban

Egy nagyváradi művész, Roxana Netea szabadtéri galériát alakítana ki a városközpontban, a Szent László-hídnál, a Körös parti sétányon.

Forrás: bihon.ro

BN-összeállítás

Az Álmodj nagyot (Dream Big) és a Szecessziós Évszakok nagy méretű falfestményprojektek koordinátorának most új utcaművészeti tervei vannak. A nem mindennapi ötlet szerint Roxana Netea a Szent László-híd alatti folyóparti sétányt változtatná szabadtéri galériává, oly módon, hogy az itt található mintegy 50 árkádot díszítené ki több képzőművésszel együttműködve. A falfestmények elkészítésében akár 25 művész is részt vehetne, kiválasztásuk pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján történne. A pályázatra jelentkezők munkáit egyetemi szaktanárok, képzőművészek és várostervezők bírálnák el. A projekt célja többek között a helyi művészeti közösség támogatása és ösztönzése. A váradi művészek által készített falfestmények lényegesen több emberhez jutnának el így, hiszen a projekt kiemelné a művészetet a megszokott keretek közül, és sokkal hozzáférhetőbbé tenné. „Olyan időket élünk, amikor az emberek túl elfoglaltak ahhoz, hogy múzeumba menjenek vagy meglátogassanak egy galériát. Ez a projekt egy olyan újszerű megközelítést javasol, amelyen keresztül a művészet egy lépést tesz az emberek felé. Továbbá a város egyik központi része is felfrissülne a színek, az esztétika, a koncepció révén, a város turisztikai látványosságainak térképe pedig új vizuális gyöngyszemekkel gazdagodna” – véli a képzőművész, aki idén nyáron egy utcaművészeti fesztivált is szervezne, amely keretében ezt az új projektet is meg lehetne valósítani.

Forrás: bihon.ro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában