Elismerés

2024.03.10. 09:49

Premontrei emlékéremmel tüntették ki dr. Fleisz János történészt

A premontrei hagyományoknak megfelelően március második szombatján a Váradhegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostság idén is megtartotta a nemzetközi hírű rendtársnak, dr. Károly József Iréneusz O.Praem. kanonoknak, fizikusnak az emlékünnepét. Az esemény immár a 25. alkalommal zajlott, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségével (BINCISZ), illetve a Sapientia Varadiensis Alapítvánnyal való közös szervezésben.

Fotó:  A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A premontrei rend váradi széktemplomában szombat délelőtt zajlott szentmise bevezető részében Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát, váradhegyfoki prépost-prelátus külön köszöntötte a gönci küldöttséget: Vinter István polgármestert, Szalóczy Tibor alpolgármestert és Jánvári Béla református lelkipásztort. Megjegyezte: Gönc nem csupán dr. Károly József szülőhelye, de ebben a városban fordította le Károli Gáspár helyi prédikátor a Szentírást, amit mi Vizsolyi Bibliaként ismerünk. Ugyanakkor ennek a településnek a neve írott formában először a váradi káptalan jegyzőkönyvében volt megemlítve 1219-ben. 1948 és 1954 közt Göncön volt plébános Gál Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem későbbi rektora, az egyetemi templom pedig pálos. Gönc közelében egy pálos kolostor található, a váradi premontrei templomot pedig eredetileg a pálosok működtették, sok minden összeköti tehát Nagyváradot és Göncöt, magyarázta az apát.

 

Elmélkedésében Fejes Rudolf Anzelm azt emelte ki, hogy napjainkban sajnos különválasztják a lelki életet a tudományostól, mintha ellenségek lennének, holott értelem és hit kézenfogva jár”. Károly József is felismerte ezt, ezért komoly világnézet húzódott meg a tekintélye és a nagy tudása mögött. Azért is szerették őt a tanítványai, mert azt a premontrei tanügyi felfogást gyakorolta, miszerint ha erkölcsileg jó embereket nevelünk, akkor azok sohasem élnek vissza a megszerzett tudással, hanem ezt a köz javára hasznosítják”. Emellett Károly József szerény is volt, mert tisztában volt azzal, hogy naggyá egyedül Isten emelhet bennünket, hangsúlyozta az apát.

A záróáldás után dr. habil Fleisz János történész, a BINCISZ és a Sapientia Varadiensis Alapítvány elnöke vázolta fel Károly József sokrétű és példaértékű munkásságát. Ezt követte a róla elnevezett online művelődéstörténeti vetélkedő ünnepélyes eredményhirdetése. Fleisz Judit történelemtanár arról számolt be, hogy a diákokra bízták, milyen formában mutatják be a tudós kanonok tevékenységét, így ennek megfelelően volt, aki rádióriportot készített modern, mai nyelven. Másvalaki belehelyezte a mondandóját a századfordulós környezetbe, és volt, aki versben fogalmazta meg a gondolatait. Első díjat nyert Hirka Dániel, második Kokovecz Bianka, harmadik Kiss Fruzsina lett. A felkészítőtanárok Ágoston Palkó Emese, Apáti Tímea és Samarjai Enikő, a verseny weboldalát Nagy István tanár készítette.

Az ünnepség következő mozzanataként Fejes Rudolf Anzelm emlékéremmel tüntette ki Fleisz Jánost. A laudáció szerint azért, mert 1999 márciusában Károly József Irenaeus születésének 145. és halálának 70. évfordulójára való tekintettel kezdeményezte a Váradhegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostsággal közösen azt a megemlékezéssorozatot, amely immár 25 éve folyik, és jelentősen hozzájárul a premontrei kanonok és nemzetközi hírű tudós fizikus emlékének az ápolásához. Ugyanakkor elindította a Károly József művelődéstörténeti vetélkedőt is a középiskolások számára. A 11,5 centiméter átmérőjű, bronz alapanyagú emlékérmét 2018-ban alapították a Premontrei Kanonokrend Magyar Církáriájának prelátusai a premontrei rend alapításának 900 éves évfordulójára (1121–2021), amit a jubileum legrangosabb kitüntetésének szántak. Minden kanónia csak tizenkét példánnyal rendelkezik, amely olyan tiszteletreméltó személyeknek adományozható, akik kiemelkedő módon járultak hozzá tevékenységükkel és segítették a premontrei közösségeket, valamint azok célkitűzéseit a vallásos élet, a premontrei lelkipásztorkodás és tanítás terén, illetve, akik sokat tettek ezek emlékének megőrzéséért és elmélyítéséért. Az emlékérem a premontreiek jellegzetes kanonoki ruhájába öltözött Szent Norbertet ábrázolja, mint rendalapítót és érseket, a feje körül a szentség jeleként glóriával. A felhőkön áll, nyakában érseki palium, bal kezében érseki kereszt, jobb kezében útmutató az oltáriszentséggel. Az érem felirata: Premontré (ahol a rendalapítás történt); St. Norbert; 1121 – 2021 (az alapítás, illetve a jubileum éve); 2018 (a kitüntetés alapításának ideje), alatta az alkotóművész, Oláh Katalin szignója.

Az ünnepség Károly József síremlékének csendes megkoszorúzásával ért véget, melyet a templom falába építettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában