Előadás

2024.03.06. 14:57

Párválasztásról, önszeretetről és empátiáról tartottak előadást

Érdekes és lényegretörő előadást tartott vasárnap este a Nagyváradi Állami Filharmóniában Peller Mariann író, műsorvezető és dr. Hevesi Krisztina pszichológus Párkapcsolataink útvesztőiben címmel. Az előadáson szó volt párkeresésről, párválasztásról, önbecsülésről, önszeretetről és a párkapcsolatban való odafigyelésről.

Fotó: T. E.

Törő Enikő

Tömör és velős, mégis könnyen emészthető előadást tartott a két magyarországi vendég vasárnap este Nagyváradon. Peller Mariann írót, műsorvezetőt, szinkronszínészt már sokan ismerhetik a televízió képernyőjéről, azonban kevesebben tudják róla azt, hogy a spiritualitás számára már életformává vált. Ő és dr. Hevesi Krisztina, Magyarország egyik legismertebb szexuál- és sportpszichológusa tartott előadást az önszeretetről és párkapcsolatokról vasárnap este. Míg Peller Mariann a spirituális szemléletet mutatta be, addig dr. Hevesi Krisztina tudományos szempontból közelítette meg a témaköröket, azonban mindketten ugyanazt az üzenetet adták át a közönségnek: az önszeretet és önbecsülés a legfontosabb, akár szingli az ember, akár párkapcsolatban él. 

Az előadás kezdetén a párválasztásról és párkeresésről volt szó, felhívták a figyelmet arra, hogy amíg az ember görcsösen, megfeszülve szeretne társat találni magának, addig ez nehezebb lesz. Ehhez kapcsolódóan beszéltek az önszeretetről, az önelfogadásról és a teremtés erejéről, mely kizárólag önmagunk megismerése és megbecsülése által jöhet létre, valamint annak segítségével, hogy a spirituális szempontot követve az életünkben önmagunk legjobb formáját igyekezzünk elérni. Hozzátették, hogy az önszeretetet gyakorolni is lehet, például önmagunk megajándékozásával, vagy a testünkkel-lelkünkkel való törődéssel. 

Áttérve a párkapcsolatokra, elmondták, hogy az ezek kezdetén megjelenő érzelmi „együttműködés”, nyitottság gyakran elmúlik, eltűnik az idők folyamán, és a beszélgetések sokkal gyakorlatiasabbá válnak. Ez abban nyilvánul meg, hogy a fő téma a mindennapi élettel lesz kapcsolatos (bevásárlás, tennivalók), nem pedig az érzelmek, megélések, élmények kerülnek előtérbe. Kiemelték azt is, hogy gyermekvállalás esetén a párkapcsolat gyakran a háttérbe szorul, és mindkét fél legfőképpen a gyerek(ek)re fókuszál. Ezt úgy lehet javítani – tanácsolták –, hogy a szülők időt szánnak magukra és egymásra is. Az ideális kapcsolatokról szólva elhangzott még, hogy a szellemi, lelki és szexuális kielégültség és megelégedés hármasa fontos ahhoz, hogy jól működjön a párkapcsolat, mindemellett az egymásra való figyelés, őszinteség, elfogadás és empátia is kiemelkedő szerepet játszik. 

A mintegy másfél órás előadáson szó volt még a modern ismerkedési szokásokról, ezen belül a társkereső alkalmazásokról, ezek előnyeiről és veszélyeiről, valamint arról, hogy a modern kapcsolatokban a sorrendek megváltoztak. Az ismerkedés, kézfogás, csók, szexualitás sorrendje gyakran teljesen megfordul, s ennek is megvannak a maga veszélyei, ugyanis ezáltal az érzelmek gyakran a háttérbe szorulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában