Tisztelgés

2024.03.15. 15:10

Nagyvárad-Rogériuszon is megemlékeztek a negyvennyolcas hősökről

Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen a nagyvárad-rogériuszi református templomban március 15-én délben közösen ünnepelt az RMDSZ az egyházakkal, az iskolákkal és a civil szervezetekkel.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepi istentiszteleten Kövendi István lelkipásztor a Zsidókhoz írott levél 12. fejezetének 2-3. versei alapján fogalmazta meg igei üzenetét.

Fotó: Alexandru Nițescu

Hangsúlyozta: erőt sugalló és áldásos a közös ünneplés, mert az ehhez hasonló közösségi alkalmak igazolják vissza azt, hogy egy a nyelvünk, egy a nemzetünk, egy az Istenünk. Megjegyezte: nem egy győztes csatára emlékezünk március 15-én, vagy arra, hogy új területeket hódítottunk meg, és ha a Bibliát olvassunk, az abban leírt események sem feltétlenül sikertörténetekről számolnak be. De mi mégis ünnepelünk és örömhírt hirdetünk, mert az értékek nem biztos, hogy úgy mutatkoznak meg, ahogy ez elsőre nyilvánvaló számunkra. Lehet, és kell is ugyanis másra is tekinteni, és arra gondolni, abban bízni, hogy Isten áldása előbb vagy utóbb, de úgyis mindig megmutatkozik.

Fotó: Alexandru Nițescu

Napjainkban is sorra érkeznek az ijesztő hírek, szinte félelmetes a valóság, de ha hétköznapi hősökként helyt állunk, holnap és holnapután is vállaljuk az áldozatot, és megvívjuk a küzdelmeinket, akkor annak meglesz a gyümölcse, és Isten mindent a javunkra fordít, nyomatékosította a tiszteletes.

Fotó: Alexandru Nițescu

A templomból az ünneplők a torony tövében kialakított emlékhelyhez vonultak, ahol Pető Dalma RMDSZ-es önkormányzati képviselő osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Kijelentette: az ismétlődő balsors meg kell hogy tanítson minket bölcsebbnek lenni, még több áldozatot vállalni, hogy újra és újra talpra állhassunk. A szabadságunkat ugyanakkor ki kell vívni, és meg kell őrizni. A jogainkért folyamatosan kell küzdeni, hogy megtarthassuk őket.  „Az a feladatunk, hogy felelősséggel éljük meg állampolgári jogunkat és kötelességünket, közösségi érdekeinket képviselve vegyünk részt a választásokon, hogy minden szinten legyenek képviselőink. Összefogással biztosíthatjuk azt, hogy továbbra is legyen hangunk Európában, erőnk Erdélyben, fejlődhessenek városaink és falvaink, intézményeink. Erőt merítve a márciusi ifjak példájából, küzdjünk tehát közösségünk érdekeiért, bízva abban, hogy közös erővel elérjük célunkat, az erős képviseletet, azért, hogy az elkövetkező években is együtt, a magyar közösségben élhessük meg ünnepeinket” – tanácsolta Pető Dalma.

A koszorúzás előtt Serban Tamara, a 16. számú iskola, illetve Kardos Miklós, a Szacsvay Imre Általános Iskola diákja mondott szavalatot.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában