Ég és Föld

2024.03.25. 15:21

Nagycsütörtöki koncertek Erdély-szerte

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány idén harmadik alkalommal szervezi meg nagycsütörtöki koncertsorozatát, segítve a húsvétra hangolódást a nagyheti teendők közepette.

Sajtóközlemény

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében idén sem marad el az Ég és Föld című ünnepi koncertsorozat, ahol az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet. A lelki könnyebbülésen túl a koncertek alkalmat nyújtanak mindenkinek az elcsendesedésre, a nagyhét és a húsvét misztériumában való elmélyülésre, és zeneileg is igazi csemegének ígérkeznek. 

Program

Az alapítvány március 28-án öt város, köztük Nagyvárad közönségét ajándékozza meg egy kis kulturális csemegével.

17:00 óra - Marosvásárhely, Vártemplom. Fellépnek: Cantuale Énekegyüttes, Tokos zenekar;

17:00 óra - Székelyudvarhely, Belvárosi Református Templom. Fellépnek: Kásler Magda, Üver zenekar, Belvárosi Református Egyházközség Bocskai István Vegyeskara és Presbiteri Férfikara - Peres Gabriella vezetésével;

18:00 óra Sepsiszentgyörgy, Széna utcai Evangélikus Templom. Fellépnek: István Ildikó, a Művészeti Népiskola zenetanárai, a Pro Musica Kamarakórus - Sipos Zoltán vezetésével;

18:00 óra Nagyvárad, réti református templom. Fellépnek: Soroglya zenekar, Járom zenekar, Csillagocska Református Zeneóvóda pedagógus kórusa, Caeli et terra kamarakórus;

18:00 óra Kolozsvár, Evangélikus-Lutheránus Pietati templom. Fellépnek: UniCante Egyetemi kórus – Fekete Miklós vezetésével, Lelkes zenekar, Târzioru Karolina.

A sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi és kolozsvári eseményeken adományokat gyűjtenek a zsoboki Bethesda Gyermekotthon részére. A Zsoboki Református Egyház keretén belül 30 éve működő Bethesda Gyermekotthon, mint nonprofit szociális intézet átszerveződés alatt áll, és komoly anyagi gondokkal küszködik. A jelenlegi gyermekvédelmi törvény nem engedélyezi a nagy létszámú gyermekotthonok működését, a gyermekek elhelyezése csak családtípusú otthonokban lehetséges. Ezért a Bethesda Gyermekotthon fennmaradásához létfontosságú, hogy intézményük családtípusú otthonná alakuljon át. Az átszerveződést viszont csak két családtípusú ház felépítésével tudják megvalósítani, hiszen egy épületben maximálisan 12 gyerek elhelyezése lehetséges. Ezt az ügyet támogatják a koncerteken begyűlt adományokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában