Rehabilitáció

2024.03.06. 15:58

Megújul a Lévay-ház és még két belvárosi épület Váradon

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Nagyvárad történelmi belvárosának három épületét akarja felújíttatni a helyi önkormányzat. A polgármesteri hivatal azt írja közleményében, hogy a felújításra váró három ingatlan a Szent László híd északi hídfője mellett álló Lévay-ház, a Iosif Vulcan 3. szám alatti épület és a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca 3. szám alatti ingatlan. Az önkormányzat aláírta a kivitelezési szerződéseket, a munkálatok során megújulnak az épületek főhomlokzatai és a belső udvarok is, továbbá korszerűsítik az ingatlanok tetőszerkezetét és -burkolatát, valamint a nyílászárókat. A Nagysándor József utcai ingatlant a Vitan Exim cég újítja fel 900 ezer lejből, a Lévay-ház rehabilitációját az Avasi Prodcom és az Euras cégek vállalták 2,5 millió lejért. 

A Iosif Vulcan utca 3. szám alatt lévő épület
Forrás: PMO

Ez utóbbi cégek újítják meg a Iosif Vulcan utca 3. szám alatti épületet is 604 ezer lejből. Az említett összegek nem tartalmazzák az áfát. A megvalósítási időszak mindhárom beruházás esetében tizenkét hónap. A munkálatok az önkormányzat többéves ingatlanfelújítási programjának a keretében valósulnak meg. „A felújítandó épületek kiválasztásánál figyelembe vettük, hogy azok milyen övezetben helyezkednek el” – idézi a közlemény Adriana Lipoveanut, a homlokzatfelújítási program koordinátorát. A szakember elmondta, hogy a Nagysándor József utcai ingatlan kiválasztásánál figyelembe vették az épület építészeti értékei mellett azt, hogy magát az utcát nemrégiben újították fel és alakították át sétálóutcává egy uniós pályázat keretében.

A Nagysándor József utcai ingatlan
Forrás: PMO

Ebben az utcában több másik épületet renováltak, illetve renoválnak, ilyen például a Markovits Mathéser-ház és a Park szálló. Ami a Lévay-házat illeti, annak rehabilitációját már három évvel ezelőtt el akarták végezni, csak a munkálatra kiírt közbeszerzési eljárások nem voltak sikeresek: vagy azért, mert nem jelentkezett senki a tenderre, vagy az ajánlatok, illetve az ajánlattevők nem feleltek meg a kiírásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában