Beruházás

2024.03.12. 19:01

Közúti átjárók épülnek Várad kijáratainál

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint a Szállításügyi Minisztérium műszaki-gazdasági bizottságának legutóbbi ülésén jóváhagyták a Nagyvárad kivezető útjain építendő átjárókat.

Forrás: cjbihor.ro

Ciucur Losonczi Antonius

Mint ismeretes, négy ilyen fog létesülni az Arad, Kolozsvár és Szatmárnémeti felé vezető utakon azzal a céllal, hogy tehermentesítsék a kimenő/bejövő forgalmat. A hónap végéig kidolgozzák a műszaki terveket, áprilisban pedig az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) beleegyezését is megszerzik. „Azt tervezzük, hogy április végéig közbeszerzési eljárást írunk ki a kivitelezésre, augusztus végén pedig elkezdődhetnek a munkálatok. A jövő év végén, az átjárók átadása után sokkal gördülékenyebb lesz a forgalom, kiváltképpen az Aradi úton” – nyilatkozta Ilie Bolojan megyei tanácselnök.
Egy aluljáró fog épülni Nagyvárad aradi kijáratánál a körgyűrű nyomvonala menti körforgalom alatt, és egy felüljáró azon körforgalom felett, mely a bevásárlóközpontok mellett van. Egy másik felüljáró épül majd azon körforgalom felett, mely Várad Fugyivásárhely felőli kijáratánál található, a Tineretului lakópark közelében. Azok, akik nem akarnak keresztülhajtani Fugyivásárhelyen, alternatívaként választhatják a település körgyűrűjét, melynek nyomvonala itt kezdődik. A negyedik átjáró Várad Bihar felé vezető kijáratánál fog épülni, egy fontos közúti csomópontnál, a gyorsforgalmi úttal való kereszteződésnél, a Remarkt közelében. Itt lesz majd az első leágazás is arról az útról, mely összeköti a megyeszékhelyt az észak-erdélyi autópályával. Az átjárók 400 és 570 kilométer közti hosszúságúak lesznek, és 7,6 millió- 9,4 millió lej közötti összegekre becsülik a megépítésük költségeit. A finanszírozást európai uniós pénzforrásokból biztosítják, a projektet a megyei tanács valósítja meg, partnerségben Nagyvárad polgármesteri hivatalával és az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társasággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában