Tárlat

2024.03.03. 13:57

Kortárs festőművészeti kiállítás nyílt a Körösvidéki Múzeumban

A Körösvidéki Múzeum szépművészeti részlege, partnerségben a Bihar Megyei Tanáccsal és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, kortárs nagyváradi festőművészek alkotásaiból szervezett időszakos tárlatot. A nyitóünnepséget március 1-jén, péntek délután tartották a közművelődési intézmény Rulikowski utcai székhelyén.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Az utóbbi öt évtized olyan jelentős helyi képzőművészeinek munkáit lehet megtekinteni, mint Aurel Pop, Aurel Roșu, Coriolan Hora, Elena Kruch, Ferenczi Károly, Florian Heredea, Fux Pál, François Pamfil, Gheorghe Gherman, Ioan Augustin Pop, Ioan Aurel Mureșan, Jakobovits Miklós, Jovián György, Kristófi János, Kiss Elek, Lia Brîndaș Rusu, Ovidiu Budurean, Paul Blânda, Torkos István, Teofil Ioan Știop, Traian Goga, Tompa Mihai, Ujvárossy Kerekes Gyöngyi, Urszinyi Mária, Vioara Bara és Zemlényi Csaba. Az alkalmazott technikák, stílusok változatosak és innovatívak, a témák aktuálisak.

 

A vernisszázson az érdeklődőket Cornel Abrudan, a szépművészeti részleg vezetője és Darius Martin múzeológus, kurátor köszöntötték. Mint elhangzott, ez a kiállítás egy kicsit kibővíti a kortárs művészet fogalmát, visszamegy az időben, és három művésznemzedéket foglal magába, akik városunkban alkotnak vagy alkottak. Egy olyan teljes alkotói folyamatot jelenítenek meg a falakon, amely baráti, kollegiális kötelékekkel gazdagított, a tanárok és mentorok pedig az általuk formált generációkkal egyenrangúan prezentálnak.

A múzeum gyűjteményében található, kiválasztott és közszemlére tett festmények a váradi művészek érdeklődésének, tapasztalatainak és mindennapi életének szintézisét mutatják be, de egyben a mindennapi életből való menekülés lehetőségét is, sajátos eszközökkel.

„A nagyváradi kortárs festészet nem csupán egy pillanatfelvétel az aktuális divatról. Ez az adott hely közelmúltbeli emlékezetének kronológiája. Történet az életről, a történelemről, a személyes és csoportos fejlődésről. A kiállításon nemcsak művészek szerepelnek, mint egyedülálló alakok, hanem tanárok, mentorok, emberek, akik alkottak, és tudásukat átadták más generációknak” – jelentette ki Darius Martin.

A kiállítás március 1. és április 7. között látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában