Beszámoló

2024.03.29. 10:53

Könyvbemutató: tudományról érthetően

Magyari Sára Tandem című könyvét mutatták be szerdán kora este a nagyváradi Bunyitay könyvtárban. Az ötven társszerzőt felvonultató kiadvány célja a tudománynépszerűsítés, közérthetően megmutatni a világ és az ember működését.

János Piroska

Zsúfolásig, többnyire egyetemistákkal telt meg szerda este a nagyváradi Bunyitay könyvtár terme, ahol bemutatták Magyari Sára Tandem című könyvét. Házigazdaként Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket, egyúttal bemutatta a kulturális folyóirat legújabb számát. A Tandem 2019-ben indult rovat, a Váradban, majd pedig az Újvárad folyóiratban megjelent írásokban egy-egy problémafelvezető kérdést követően két szerző értekezik az adott témáról. Mint Magyari Sárától megtudtuk, mivel a Tandem megszületésekor több rovatot is vezetett, az alapkoncepció az volt, hogy egy olyat indítsanak, amelyet nem egyedül ír. Így jött létre a Tandem, amely címében a kettős repülésre utal. Az öt év alatt összesen ötven írás született, 25 női és 25 férfi társszerző közreműködésével, a szerzők között rektorok, egyetemi oktatók, kutatók, lelkészek, újságírók lelhetők fel, a teljes Kárpát-medencéből és azon túlról is. A szövegeket a rovatvezető és a társszerző egymástól függetlenül írták meg, csupán a témafelvezető kérdéseket ismerték mindketten, így ezek az írások néha vitáznak egymással, összecsengenek, kiegészítik egymást – fedett fel néhány műhelytitkot Magyari Sára.

A nagyváradi könyvbemutatón a kötetbe szedett írások helyi szerzői közül dr. Bartha Krisztina, dr. Borbély Julianna, dr. Gál Katalin, dr. Szabó Roland, Pikó Stefánia (lapunk munkatársa) és dr. Pásztor Rita voltak jelen. Az írások ismertetését megelőzően a jelenlevő szerzők a tudományról, a tudománynépszerűsítésről fejtették ki gondolataikat. Mint elhangzott, fontos a tudományról való kommunikáció a szélesebb nagyközönség számára, ugyanakkor a tudományművelésnek nem szabad öncélúnak lennie. A szerzők egy-egy rövid részletet olvastak fel írásaikból, illetve pár mondatban a rovatvezetővel együtt kiegészítették az adott témához kapcsolódó meglátásaikat. Szó volt a bűntettről és a bűnhődés-büntetés hármasságáról, a kisebbségi oktatásról, a tehetséggondozásról, a humorról, a menni vagy maradni dilemmájáról, a romákról, de a szeretet működéséről is.

A könyvbemutatót a Partiumi Keresztény Egyetemen működő Alkalmazott Kutatások Központjával partnerségében szervezték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában