Művészet

2024.03.29. 09:45

Keresztény témájú fényképekből nyílt kiállítás

Keresztény ünnepek címmel nyílt fotókiállítás szerda délután a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. A tárlatot dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó nyitotta meg, az alkotásokat Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökhelyettese mutatta be.

Ciucur Losonczi Antonius

A kiállítás a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány és a Tóth István fotóművész által vezetett Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervezésében érkezett Nagyváradra, Vadas Krisztián, a magyar görögkatolikus közösség parókusának közreműködésével. A vernisszázs, illeszkedve a bűnbánati istentiszteleti hétbe, ökumenikus áhítattal kezdődött. Dénes István Lukács váradolaszi református lelkész, püspökhelyettes a 46. zsoltár 11. versét idézve azt emelte ki, hogy ünnepre készülünk, és ünnep minden együttlét, olyan alkalom, amikor megéljük a közösséget. A közösségnek egyik jelképe pedig a kereszt, hiszen ennek felfelé mutató szára Isten és ember közt teremt kapcsolatot, míg a vízszintes gerendája ember és ember közt. De vajon tudunk-e még ünnepelni? Igen, ha a képek előtt megállva elcsendesedünk, és arra gondolunk, hogy Isten megadta számunkra az önmagunkra találás és az egymással való találkozás lehetőségét – fogalmazott. 

 

Vadas Krisztián rövid imája után dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó nyitotta meg a tárlatot. Arra hívta fel a figyelmet, hogy március 27-e kettős évforduló, ugyanis e napon halt meg kétszáz évvel ezelőtt Schlauch Lőrinc római katolikus püspök, illetve százhatvankét esztendeje Erdélyi Vazul görögkatolikus főpásztor. Hangsúlyozta: a nagyhéthez hozzátartozik úgy a szenvedés és a feltámadás csodája, mint a lelki megtisztulás és az élet diadalába vetett remény egyaránt. És ezek különösen aktuálisak napjainkban, amikor járványok, háborúk és fokozódó migráció árnyékában élünk. Mindennél fontosabb kell legyen ezért számunkra az öröm, a boldogság, a szeretet és a megértés, az acsarkodás és a viszály helyett. Nemzeti összefogással tehát legyen az a feladatunk, hogy megvédjük a keresztény Európát, és az örök érvényű, igaz értékeket – tanácsolta dr. Szili Katalin. Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnökhelyettese arról beszélt, hogy a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) központi gondolatának tekinti a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzését, bemutatását, a magyar nemzeti egység elősegítését. A társadalmi és kulturális szerepvállalás révén az értékmentő és értékteremtő feladatellátást, a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészek támogatását a keresztény magyar kultúra új, maradandó értékeinek létrehozása érdekében. Az alapítvány a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása projekt keretében fotópályázatot hirdetett KÁMME Fotóműhely címmel a keresztény ünnepkörökhöz kapcsolódva mindenszentek/halottak napja, advent, karácsony, húsvét és pünkösd kategóriákban határon túli magyar fotósok részére. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálta és értékelte, melynek tagjai voltak: dr. Bába Szilvia, a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója, Gedai Csaba fotóművész, Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, Keresztes Dénes, Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész, valamint Molnár János festő- és grafikusművész. A zsűri által díjazott és kiválasztott alkotásokból az egyes ünnepkörökhöz csoportosítva most 28 fotó került bemutatásra. Az ünnepségen fellépett Thurzó Sándor József brácsaművész, a Duo Sola Fide Kulturális Csoport tagja és Jakó Sándor kántor. A kiállítás április 20-áig tekinthető meg hétköznapokon 9–13 között, valamint istentiszteletek után, érdeklődni a lelkészi hivatalban lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában