Projekt

2024.03.10. 19:46

Kempingek létesülnek a Sebes-Körös szurdokvölgyében

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

A Sebes-Körös/Királyerdő szurdokvölgyében tett látogatást a napokban Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, ahol a turizmus fellendítését és a környezetvédelmet célzó projektek valósulnak meg. Elkísérték őt: Ionuț Sturz barátkai, Doru Gabor vársonkolyosi és Dorel Cosma révi polgármesterek, valamint a Silvania cég tervezői és kivitelezői, ugyanis a felsorolt három községben kempingek létesülnek a természetjárók számára.

 

Barátkán hat filagória és egy fedett teraszos ház épül, ahol grillezni lehet, illetve lesznek tusolók és vizesblokkok is. Vársonkolyoson négy filagória épül, egy ház zuhanyzókkal, mosdókkal, konferenciateremmel és irodahelyiséggel, valamint egy információs központ. Réven két építmény lesz hasonló funkciókkal és nyolc filagória. Mindenhová kihelyeznek padokat, gyalogos sétányokat alakítanak ki természetes anyagokból, zöldövezeteket a sátraknak. A kivilágítás intelligens lesz, és parkolóhelyeket is létesítenek. A műszaki terveket már kidolgozták, a cég elkezdte az építőtelepet előkészíteni, és hamarosan elkezdődnek a munkálatok.

 

A finanszírozást európai uniós pénzforrásokból biztosítja a megyei tanács, partnerségben a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségével (ANANP), mely a vezető partner, valamint a barátkai, a vársonkolyosi és a révi önkormányzatokkal. A közbeszerzési eljárást a besztercei Silvania cég nyerte, a megbízási szerződés értéke bruttó 8,5 millió euró. Ebből az összegből felújítják a Nagy Magyar-barlangnak, a Zichy-cseppkőbarlangnak, a Szelek barlangjának, az Osoi-barlangnak és az Igric-barlangnak az infrastruktúráját is, Bihardobrosd községben pedig kikotorják a Vida tavat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában