Programajánló

2024.03.20. 18:02

Ismét beat-koncert lesz a váradvelencei kultúrházban

Az eMStreet, a Globus és a Metropol együttesek lépnek színpadra szombaton este 18 órától a Kolozsvári úti kultúrházban egy ingyenes koncert keretében. A fellépők szerda délután sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Seidler András főszervező arra hívta fel a figyelmet, hogy 1968-ban a váradvelencei kultúrházban koncertezett először a Metropol. A szombat esti bulin az eMStreet kezd, majd a színpadon marad a Globus tagjaként is fellépő Szabó Simon, a sort pedig a Metropol zárja úgy, hogy Orbán András a „stafétaember”.

 

A rendezvény ingyenes, de mivel a 140 férőhelyes központ befogadóképessége véges, igyekezni kell, mert egy idő után biztonsági okokból nem fognak már beengedni senkit. Amúgy valószínűleg ez lesz az 55 éves Metropol utolsó önálló váradi koncertje, mert – mint Seidler András fogalmazott –, akik kíváncsiak voltak rájuk, azok meghallgathatták őket tavaly december 2-án, illetve most itt ez az alkalom rá, a rajongótáboruk pedig nagyjából velük egykorú. A három együttes fellépési ideje egyébként 15–30–45 perces. A Metropol ugyanabban a felállásban csap a húrok közé, mint legutóbb a színházban, vagyis: Virányi Attila, Orbán András, Szász Ferenc, Dobos József és Trendler József.

Szabó Géza alapító tagként felidézte, hogy 1965-ben alakult meg a Globus, a 3. számú középiskola (a mai Ady Endre Líceum) zenekaraként. Az alapítók Orbán János – billentyűk, Orbán András – szólógitár, Szabó Géza – gitár, Hajek Ferenc – basszusgitár és Tógyer László dobos voltak. Utóbbi helyére érkezett Propp Ferenc, akit Seidler András váltott. Főleg Illés-, Omega-, Shadows-, Beatles-, Rolling Stones-, Sfinx-, Phoenix-számokat játszottak, a kedvencük a Creedence Clearwater Revival nevű zenekar volt. A suli elvégzése után 1971-ben feloszlottak, de 2011-ben ismét összeálltak, és azóta rendszeres időközönként fellépnek. A jövőre esedékes 60-ik évforduló tiszteletére egy fotóalbumot terveznek megjelentetni. Szombaton az Orbán András – szólógitár, Szabó Géza – ritmusgitár, Szabó Simon – ének, basszusgitár, Sarkadi Pál – gitár, Seidler András – dob összeállításban lesznek láthatók.

 

Szabó Simon (aki különben Szabó Géza fia) elmondta, hogy az eMStreet egy 2008 óta működő alternatív rockzenekar. Eleinte feldolgozásokat játszottak, aztán saját számokat kezdtek írni, és annyira belejöttek, hogy már első albumukon dolgoznak. Most kivételesen akusztikus koncertre lehet számítani Filip Bocancios – ének, Szabó Simon – gitár, Mihele Márk – basszusgitár és Pál Zoltán – dob részéről, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában