Kezdeményezés

2024.03.12. 09:06

Ingyenes kiképzést tartanak a mentett négylábúaknak

A nagyváradi Grivei menhelyről örökbefogadott kutyák nemcsak azért szerencsések, mert otthonra találtak, hanem azért is, mert még iskolába is járhatnak ingyen, bérmentve.

Pikó Stefánia

Néhány héttel ezelőtt izzították be a Szálka parkban található vadonatúj kennelt, amely valójában egy szerény építmény, mégis életeket változtat meg, főleg kutyaéleteket. A város állatvédőinek újabb nagyszerű kezdeményezése révén azok a gazdik, akik a Grivei menhelyből fogadták örökbe négylábú társaikat, ingyenes kiképzésre vihetik a gyakran igencsak rakoncátlan állatokat. 

A kiképzéshez azonban nem elég a kennel, szükség van szakemberre is, méghozzá olyanra, aki ingyenesen vállalja a kutyák „taníttatását”. Ez a személy pedig nem más, mint Florin Neagu, aki szakértelmével nemcsak a kutyákat oktatja, hanem az újdonsült gazdikat is támogatja a kutyatartás rejtelmeinek megismerésében. Hiszen a tévképzetekkel ellentétben, amelyek sajnálatos módon eléggé gyakoriak, a kutyatartás nemcsak a vidám sétákról és a kanapén összebújásról szólnak. Különösen igaz ez a mentett kutyák esetében, ugyanis sokszor ezek az állatok nem kölykökként kerülnek a menhelyre, hanem 1-2 vagy akár ennél több évet is megéltek már, feltehetően kellemetlen körülmények között. A hányattatott sorsú állatokkal való együttélés, az összeszokás igazán komoly kihívást jelenthet, főleg az olyan gazdiknak, akik erre igazából nem is készültek fel kellőképpen. Ezért fordul elő az gyakran, hogy alig néhány nap után az állatok vissza is kerülnek a menhelyre.

 

Mindezt elkerülendő Florin Neagu kutyakiképző segítséget nyújt az örökbefogadók számára, a rendszeresen megtartott tevékenységeknek a helyszíne a már említett Szálka parki kennel. Ahogyan azt korábban a helyi sajtónak elmondta, Florin Neagu pályafutása harminc évvel ezelőtt indult, amikor Nagyszebenbe utazott el azzal a céllal, hogy elsajátítsa a kutyakiképzés mesterségét. Ezt követően tért vissza Nagyváradra, és helyezkedett el a szakmában úgy, hogy többek között sportkutyákat kezdett nevelni. Mivel azonban szeretett volna még többet tanulni a négylábúakról, Magyarországon is elvégzett egy tanfolyamot, amelynek keretében a kutyapszichológia világába áshatta bele magát. Nem is lehet okunk a csodálkozásra, hiszen köztudott, hogy a magyarországi tudományos világban „tágas tere” van a kutyáknak, és a magyar etológus szakemberek széleskörű népszerűségre tettek szert a határokon túl is.

Mivel a szakember számára is feltűnt, hogy a menhelyről kivett kutyák gyakran visszakerülnek a telepre, arra az elhatározásra jutott, hogy ingyenes kiképzést ajánl fel mindazoknak, akik örökbefogadtak onnan kutyát. A tréningek tavaly indultak, azóta minden szombaton és vasárnap találkozik a gazdikkal. Amellett, hogy a kutyák egyéni fejlődését segíti, a gazdikat is hasznos tanácsokkal látja el, illetve a csoportos tevékenységek révén még közösséget is kovácsol, olyat, ahol a kutyák is megtanulnak társaságban viselkedni, a gazdik pedig a tapasztalatcsere révén még többet tudhatnak meg a kutyákkal való együttélésről, felelős állattartásról.

Fontos említést tenni arról is, hogy a kezdeményezésben annak az önkéntes csoportnak is nagy szerepe van, amely lassan már több mint egy éve foglalkozik intenzíven a menhely kutyáinak örökbeadásával. A gazdikeresőket ennek az önkéntes csoportnak a Facebook-oldalán (Voluntari pentru Cateii din Adapostul Public Oradea) lehet megtekinteni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában