Fesztivál

2024.03.07. 13:11

Idén három hetes lesz a Festum Varadinum

A 32. Festum Varadinum három héten keresztül, április 28. és május 19. közt fog zajlani, Együtt mottóval – jelentették be a főszervezők az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Körülbelül 250 programra lehet számítani, és innovatív elemként megjelenik a Festum on bike esemény a kerékpározás népszerűsítése céljából.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke kijelentette: a Festum Varadinum a Bihar megyei magyar közösség legnagyobb kulturális rendezvénysorozatává nőtte ki magát, és igyekeznek minden évben szintet lépni. Ezért is lett dúsabb és sokszínűbb az idei programtervezet, illetve fog három hétig tartani a minden közönségréteget kiszolgáló ünnepségsorozat. A jelentkezés egyébként még nem zárult le, ha valakinek valamilyen érdekes ötlete támad, a hónap végéig még megteheti ajánlatát. Meleg Vilmos két rendezvényt emelt ki: Szeifried Zoltán kisvárdai képzőművész Szent Lászlóról szóló grafikasorozatát és hat olajfestményét, melyeket a várban működő EFA Kiállítási Központ kirakatába helyeznek majd ki (nyitóünnepség: április 27., szombat, 18 óra), valamint az április 30-i, keddi Fényes Szabolcs-emlékestet 18 órától a Léda-házban.  
Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes arról beszélt: biztató, hogy a fiatalok nemcsak passzív résztvevői az eseményeknek, hanem aktívan bekapcsolódnak a szervezésbe. Megmutatják, hogy mire képesek, sok esetben a diáktanácsok és a tanárok irányításával. A tavalyi Majálisba már az ovisok is bekapcsolódtak, idén pedig várhatóan még több szerep jut nekik – mondta Kéry Hajnal.
Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: gróf Széchenyi Miklós nagyváradi római katolikus megyés püspök 1914. április 2-án kelt körlevelében közölte az egyházmegye papságával, hogy X. Pius pápa engedélyezte, hogy Szent László egyházmegyei ünnepét a húsvét utáni IV. vasárnap üljék meg. Ehhez kapcsolódott az 1990-es évek elején a Festum Varadinum létrehozása, és a változó dátum miatt lett mozgóünnep. Amúgy az idei periódus a legkorábbiak egyike, hiszen április 28-án kezdődik az egyházmegyei zarándoknappal és hermás körmenettel. Mivel ez egybeesik az ortodox virágvasárnappal, az ezt követő héten nem fognak zajos, nagyobb szabású kültéri eseményeket rendezni. „Mi tekintettel vagyunk arra, hogy akkor lesz az ortodox nagyhét. Megadjuk tehát a tiszteletet a román többségnek, de cserébe elvárjuk, hogy ez viszonozva legyen” – közölte Szabó Ödön. A második héten viszont beleerősítenek, ennek a végén lesz a Majális, pop-rock és alternatív, tehát minden ízlést kielégítő zenei előadókkal, melyek kilétét egyelőre még nem árulták el. A harmadik hét csúcspontja a Borpart lesz. Nem maradnak el a Diáknapok és a Filmfesztivál sem, egyeztetés alatt áll a színházi fesztivál, és sporteseményekre is lehet számítani. Mint elhangzott, Pósa Tibor fesztiváligazgatónak köszönhetően kialakult egy több mint 150 tagból álló önkénteshálózat. „Presztízse van tehát a Festumnak, és hogy a fiatalok nyelvén mondjam: nem egy »ciki« sztori, hanem »kúl« bekapcsolódni a szervezésbe” – fogalmazott Szabó Ödön. Hozzátette: ők jelentik ugyanakkor az utánpótlást, azt, hogy van jövője ennek az ünnepségsorozatnak, mely még a pandémia idején sem szünetelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában