Értékbecslés

2024.03.11. 16:17

Hamarosan lejár az ingatlanok értékelő jelentésének benyújtási határideje

Egy nappal – április elsejére – kitolódott az ingatlanokértékelő jelentésének benyújtási határideje, írja közleményében a nagyváradi polgármesteri hivatal.

BN-összeállítás

Mindez azért történik, mert az eredetileg megadott 2024. március 31-iki határidő vasárnapra, tehát munkaszüneti napra esik. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az ingatlanok értékelő jelentését akkor kell benyújtani, ha lejárt a korábbi értékelő jelentés érvényessége. A dokumentum az ingatlan megszerzésétől, illetve az értékelés elkészítésétől számított öt évig érvényes, az öt év letelte után ismét meg kell állapítani az ingatlan anyagi értékét. Ilyen értékelést kell készítsen minden jogi személy az öt év letelte után, függetlenül attól, hogy lakhatásra vagy nem lakhatásra használt ingatlanról van szó, valamint a természetes személyek is azokra az ingatlanaikra, amelyeket nem lakhatásra használnak. A nagyváradi polgármesteri hivatal tavaly októberi összesítése szerint 892 jogi személy és 643 magánszemély kell elkészíttesse a jelentést egy hivatásos értékbecsüssel, és be kell nyújtania azt a városháza ügyfélfogadó termében. Amennyiben az érintettek nem tesznek eleget a törvényi előírásnak, és nem nyújtják be a jelentést, vagy azt április 1-je után juttatják el azt a polgármesteri hivatalhoz, jelentős adóemelésre számíthatnak. A jogi személyek ugyanis az épület értékének 7,5 százalékát, a magánszemélyek pedig az ingatlan értékének két százalékát kell ingatlanadóként befizessék a város kasszájába. Megjegyzendő, hogy az érvényes értékbecslési jelentéssel rendelkező jogi személyek 1,15 százalékos ingatlanadót kell fizessenek 2024-ben a nem lakhatásra használt ingatlanuk után, és mindössze 0,3 százalékos adót a lakhatásra használt ingatlan után, míg magánszemélyek esetében az adó mértéke 0,7, illetve 0,9 százalék. A 2024. április 1. után benyújtott dokumentumok csak 2025. január 1-től fejtik ki hatásukat, vagyis az idén a késők a megemelt ingatlanadó-értéket kell befizessék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában