Beruházás

2024.03.01. 09:58

Hamarosan kezdődik Váradszőllős rehabilitációja

Nagyszabású városrehabilitáción esik majd át Váradszőllősnek a Constantin Noica, a Nufărului, a Bumbacului és a Morii utcák által határolt területe. A helyi tanács elfogadta a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit.

Forrás: PMO

Pap István

Az átfogó és egységes városrendezés 25,6 hektárnyi területen zajlik majd Nagyvárad egyik igen sűrűn lakott területén, Váradszőllősnek a Fürdői (Nufărului) út által kettészelt, a belváros felől nézve bal oldali területén. A beruházás költségvetése 124.803.496 lej áfa nélkül. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester és Adina Popa, a hivatal műszaki igazgatóságának helyettes vezetője ismertette a projekt részleteit. A polgármester emlékeztetett arra, hogy már korábban elkészült az elképzelés mesterterve és a megvalósíthatósági tanulmánya, és már a finanszírozás is megvan erre a beruházásra, nem kevesebb, mint 22 millió euró. „Gyakorlatilag mindent felújítunk ott, a zöldövezeteket, a járdákat, az aszfaltot, a kerékpárutakat, a közvilágítást és így tovább. Ott jelenleg zajlik a geotermikus fűtési rendszer kiépítése, ami május végére fejeződik be. Mi szeretnénk a tervek elfogadása után minél hamarabb meghirdetni a közbeszerzési eljárást és megkezdeni a munkálatok kivitelezését” – fogalmazott az elöljáró.

Forrás:  PMO

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által elvégzett felmérések nyomán számos problémát állapítottak meg abban a városrészben. Az egyik legnagyobb gond a parkolóhelyek hiánya, lévén, hogy ott 5657 lakás van, átlagban három lakóval számolva ez 16.971-et jelent, ugyanakkor abban az övezetben mindössze 1529 kialakított parkolóhely van. Emiatt sok autó a zöldövezetekben parkol, tönkretéve ezáltal azokat a területeket, de sok esetben már a közutakat és a gyalogos övezeteket is elállják. A városrehabilitációs projekt során korszerűsítenek 10 kilométernyi utcát, kialakítanak 2664 felszíni parkolóhelyet, járdákat és kerékpárutakat hoznak létre összesen 1,7 kilométer hosszúságban, összekötve ezekkel a Constantin Noica, a Bumbacului, az Onisifor Ghibu, a Forajului és a Morii utcákat. Új esővízgyűjtő és -elvezető rendszer és modern LED-égős közvilágítási rendszer épül ki az utcák, parkolók, járdák, kerékpárutak és gyalogosátkelők megvilágítására, a villanyoszlopokra összesen 59 térfigyelő kamerát szerelnek majd fel.

Forrás:  PMO

A projekt másik fontos részét képezi a zöldövezetek kialakítása. Adina Popa igazgatóhelyettes elmondta, hogy mintegy tíz hektárnyi területet foglalnak majd el ezek, nem számítva bele azt a parkot, amelyet az Onisifor Ghibu Líceumnál építendő mélygarázs fölött alakítanak majd ki. Jelenleg csak egy park van ott, ami a városrész legtávolabbi pontjától mintegy 500 méterre található, ezért az alapkoncepció az, hogy lehetőleg mindenhol a városrészben zöldövezeteket alakítsanak ki. A tervek szerint a tömbházak közelében különféle zöld területeket hoznak létre, amelyeknek változó rendeltetésük lesz: a gyerekek számára játszótérrel látják el azokat, a fiatalok szabadtéri fitneszeszközökkel ellátott parkokba mehetnek, míg az idősebb korosztály számára olyan helyeket alakítanak ki, ahol találkozhatnak, szocializálódhatnak. Ugyanakkor piknikező, illetve kutyasétáltatásra használható helyeket, sőt, kertészkedésre alkalmas területeket is kialakítanak, ahol a lakók különböző növényeket termeszthetnek majd. A városrészben andezit kőlapokkal vagy vízáteresztő burkolólapokkal burkolt gyalogos ösvényeket építenek ki mind a már meglévő gyalogos útvonalakon, mind pedig új nyomvonalakon. Füvesített járólapokkal burkolt helyeket is létrehoznak különösen a lépcsőházak bejáratainál lévő kerékpártárolók számára. A zöldövezetek locsolására kétféle öntözőrendszert építenek ki: a tömbházak mellett kézi öntözőrendszer lesz, azaz a lakók maguk locsolhatják majd a növényzetet, míg a parkolók, utcák stb. mentén automatikus öntözőrendszert építenek ki. A beruházás során összesen 1896 fát ültetnek el, amelyek közül 210 darab kifejezetten parkokba való lesz, az utcák mentén 1037 darab csemetét ültetnek el, a tömbházak közelében 570-et, mindezek mellett pedig elültetnek még 52 fenyő- és tölgyfát, illetve 27 gyümölcsfát is. A kialakítandó zöldövezetek között lesz gyepszőnyeg, magas fák erdőszerű elrendezésben, továbbá alacsony cserjék és díszfák elszigetelt foltokban. A városrész felújítási tervét három tartózkodás és három ellenszavazat mellett fogadta el a helyi tanács.

Forrás:  PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában