Koncertajánló

2024.03.25. 17:45

Folytatódik a Tavaszi Fesztivál a váradi filharmóniában

Illusztráció

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

ERDON-összeállítás

Újabb komolyzenei hangversenyt hallgathatnak meg azok, akik március 26-án, kedden este ellátogatnak a Nagyváradi Állami Filharmóniába. Itt este hét órai kezdettel muzsikál a váradi filharmónia zenekara, vezényel a kínai Jin Wang, a szólisták Aoi Tokunaga fuvolaművész és Wakana Sogo hegedűművész lesznek, akik mindketten Japánból érkeznek Váradra. Műsoron W. A. Mozart 1., G-dúr Fuvolaversenye (K.313), Camille Saint-Saëns 3., a-moll Hegedűversenye, szünet után pedig Antonio Salieri Il Giorno onomastico című D-dúr Szimfóniája csendül fel. Mozart Mannheimben írta fuvolaversenyeit Ferdinand Dejean megrendelésére, de saját bevallása szerint, mivel nem nagyon szerette ezt a hangszert, ezért nem tett eleget teljes mértékben a megrendelésnek. A sokoldalú Camille Saint-Saëns Váradon felcsendülő versenyművét 1880-ban komponálta és a kor egyik leghíresebb hegedűvirtuózának, Pablo de Sarasaténak ajánlotta. Ez a kompozíció Saint-Saëns leggyakrabban játszott hegedűversenye, közkedveltségét könnyed líraiságának és dallamosságának köszönheti. Antonio Salieri névnapi szimfóniája igazi csemege lesz, hiszen meglehetősen ritkán játszott darab, mint a Salieri-művek általában.

Az est karmestere, Jin Wang először hegedűsnek készült, de aztán áttért a karmesterkedésre. A Pekingi és a Bécsi Zeneakadémián tanult olyan meghatározó karmesterektől, mint Karl Österreicher, Leopold Hager, Zubin Mehta és Leonard Bernstein. Jin Wang Vaclav Neumann és Eötvös Péter asszisztense is volt, több karmesterversenyt megnyert, több mint száz együttessel több mint hétszáz koncertet vezényelt világszerte. Jelenleg a bécsi Haydn Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. Aoi Tokunaga fuvolaművész 2020-ban végzett a Tokiói Művészeti Egyetemen, több versenyen is első díjat nyert, 2020 óta a Japán Fuvolazenekar tagja. Wakana Sogo hegedűművész négyéves korában kezdett el hegedülni. 2022-ben a Japán Klasszikus Zenei Verseny döntőjébe jutott, 2023-ban pedig két nemzetközi verseny döntőse volt. Több mesterkurzuson vett részt Haik Kazazyan, Akihiro Miura és Junko Omori irányítása alatt. Jelenleg az Aicsi Művészeti Egyetem hallgatója.

Dalok a fesztiválon

Dalok és operaáriák hangzanak el a Tavaszi Fesztivál március 27-iki, szerdai koncertjén, mely szokás szerint este hét órától kezdődik a nagyváradi filharmónia koncerttermében (Szilágyi Dezső/Moscovei utca 5. szám). Fellép Ako Tanaka szopránénekes és Masato Ohashi zongoraművész, akik Giacomo Puccini-, Charles Gounod-, Sadao Bekku-, Yoshinao Nakada-, Kousaku Yamada-kompozíciókat, valamint az est zongoraművészének, Masato Ohashinak a szerzeményeit fogják előadni. Ako Tanaka a Doshida Művészeti Kollégiumban tanult, majd a salzburgi Mozarteumban és Assisiban képezte tovább magát. Előadói karrierje mellett megemlítendő pedagógusi pályája is: a Doshida Kollégiumban és a Notre-Dame Egyetemen tanít. A Jokohamában született Masato Ohashi négyéves korában kezdett el zongorázni, tizenhárom évesen már zeneszerzést tanult Touma Imotonál és Shuhei Tamuranál. 2013–2019 között a Tokiói Művészeti Egyetemen tanult zeneszerzés szakon, később elvégezte a Film- és Médiaszakot is. 2016-ban komponált A kis herceg című operájával díjat nyert a Tokiói Művészeti Egyetem által meghirdetett versenyen. Jelenleg filmzenéket komponál, de videojátékokhoz is szerez zenét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában