Programajánló

2024.03.04. 13:14

Filmvetítés és beszélgetés: Petőfi Erdélyben

A nép nyelvén szóló híres magyar költő Erdélyben töltött napjait mutatja be Maksay Ágnes és László Loránd „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” – Petőfi Erdélyben című dokumentumfilmje, melyet március 16-án, szombaton este 18 órától vetítenek a Partiumi Keresztény Egyetem új épületének amfiteátrumban (Sulyok István utca 14–16. szám). A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Bihar Megyei Magyar Középiskolások Egyesületének Tanácsa (MAKET) által bemutatott dokumentumfilm forgatása során az alkotók összesen 19 erdélyi helyszínen jártak, amelyek kulcsfontosságúak voltak Petőfi Sándor életében.

A dokumentumfilm Petőfi erdélyi útjait és Erdélyhez való kötődését követi végig úgy, hogy rajta keresztül a teljes élettörténetre és életműre ráláthatunk. Egy olyan korszerű, a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodó, ugyanakkor vonzó látványvilágot teremtő dokumentumfilm, amely Petőfit az első modern irodalmi értelmiségiek egyikeként mutatja be, tudatos, kísérletező és kíváncsi polgárként. A filmben T. Szabó Levente irodalomtörténész kalauzol az egyes helyszíneken, de megszólalnak benne helytörténészek, illetve ismert Petőfi-kutatók is. Ez az első olyan nagyszabású dokumentumfilm, amely Petőfi erdélyi kötődéseit összefoglalóan megjeleníti.
A bemutatót követően Maksay Ágnest, a film rendezőjét, forgatókönyvíróját és T. Szabó Levente szakmai konzulenst, forgatókönyvírót kérdezi a film létrejöttéről Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője, a Holnap Kulturális Egyesület és a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke, áll a meghívóban.
Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött az esemény Facebook-oldalán megtalálható űrlap kitöltésével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában