Dőlésveszély

2024.03.25. 13:07

Félig kidőlt fa veszélyezteti a nagyváradi Rhédey-kápolnát

Veszélyt jelent egy félig kidőlt fa a nagyváradi állatkertben lévő Rhédey-kápolnára és a látogatókra is. A fa a tavaly júliusi vihar óta áll így.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Egy nyugdíjas nagyváradi olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy veszélyben van a váradi állatkertben lévő Rhédey-kápolna, ugyanis egy félig kidőlt fa bármikor rázuhanhat, tönkre téve a kupolát, ezzel együtt pedig az ott fellelt és restaurált falfestménydarabokat. Olvasónk szerint minden bizonnyal több napja áll fenn ez a helyzet, de mint azt a helyszínen Florian Ienciutól, az állatkert adminisztrátorától megtudtuk, a szóban forgó fa a tavaly júliusi vihar után dőlt meg. Meglátása szerint az nem jelent veszélyt a kápolnára, hiszen a többi fa is tartja, mindazonáltal azt ígérte, hogy foglalkozni fognak ezzel a problémával, amikor elkezdik az állatkertben lévő fák metszését. Mint hozzátette, tény, hogy az állatkertben évszázados fák vannak, és elképzelhető, hogy egy-egy erősebb szél vagy vihar letöri az ágakat. Végezetül Ienciu közölte: heteken belül orvosolják a helyzetet. Nem kizárt azonban, hogy hamarabb intézkedni fognak, ugyanis hétfői ottjártunkkor a helyszínen tartózkodott Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó is, hogy megnézze, mi a teendő az ügyben.

Fotó: Alexandru Nițescu

Zatykó Gyula lapunknak elmondta, azt javasolta az adminisztrátornak, hogy minél előbb emeljék ki onnan a sérült fát, ne várják meg azt, amíg elkezdődik a tavaszi fametszés, mert ez most egy sürgős probléma. Hozzátette, hogy az ADP-nek van egy hidraulikus eszköze is, amivel a fát el tudják távolítani. Továbbá azt is javasolta, hogy a kápolna körül lévő többi fának is vágják le azokat az ágait, amelyek veszélyeztethetik az épületet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában