Programajánló

2024.03.13. 15:03

Élő hüllőkből nyílt kiállítás a várban

Élő trópusi hüllőkből és pókfélékből nyílt időszakos kiállítás a Nagyváradi Városi Múzeumban március 12-én, a Körösvidéki Múzeum és az aradi Teraristica cég együttműködése révén.

Fotó: Camelia Buşu

BN-összeállítás

A kiállított hüllőpéldányok az aradi Mihail Lucian Alexandrescu gyűjteményéből származnak. A speciálisan, az állatok igényeire szabott terráriumokban láthatók nem mérges kígyók, kajmánok, skorpiók és tarantula pókok. A kiállított kígyók között szerepel egy Észak-Amerikában őshonos patkánykígyó, amely természetes környezetében sok időt tölt a fákon, és egerekkel, patkányokkal, békákkal, gyíkokkal, madarakkal, tojásokkal vagy kisnyulakkal táplálkozik. De látható egy kifejlett szalagos tigrispiton is, amely Afrika trópusi vidékein, Dél-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati részének néhány szigetén elterjedt. Szemügyre lehet még venni egy gabonasiklót, egy szőnyegmintás pitont, egy boát, két szakállasagámát, valamint pókokat és skorpiókat is. A leglátványosabb egy körülbelül hathónapos pápaszemes kajmánbébi, amely akár 2,5 méter hosszúra is megnőhet. A kihelyezett információs táblákon nemcsak az állatokról, hanem az egyes fajok neveihez fűződő legendákról is lehet olvasni.


A megnyitón Ionuţ Ciorba, a városi múzeum vezetője elmondta, hogy egyedülálló esemény ez a múzeum számára, hiszen még nem volt olyan tárlatuk, amelyen élő állatokat mutattak volna be. Beszélt a kígyóknak a mitológiában és a különböző civilizációkban betöltött szerepéről, majd kiemelte, hogy akik ellátogatnak a kiállításra, azok új ismeretekkel gazdagodhatnak. Adrian Gagiu muzeográfus az élő állatok ilyen fajta bemutatásának fontosságáról beszélt, hiszen így a közönség közelebbről is megismerheti, tanulmányozhatja ezeket. A keddi tárlatnyitón jelen volt a gyűjtemény tulajdonosa, Mihail Lucian Alexandrescu és fia, Armin is. Utóbbi megosztotta a megjelentekkel, hogy a kígyók iránti szenvedélye négyéves korában kezdődött, amikor édesapja elvitte egy kígyótenyésztőhöz, és vettek egy királypitont. A második kígyója egy kétméteres boa volt. Az évek múlásával egyre jobban szeretett foglalkozni velük, míg végül apjával közösen kiállításokat kezdtek szervezni a kígyóikból, és most eljutottak Nagyváradra is, ahol a tárlat június 16-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában