Állatmentés

2024.03.05. 12:07

Egy hattyúmentés igaz története

Gyakran számolunk be olyan állatmentésekről, melyek a tűzoltók segítségével valósulnak meg, azonban ritkán ismerjük a pontos körülményeket. Ezúttal azonban egy olyan, beteg hattyú megmentéséről írhatunk, amelynek története – legalábbis az utolsó hetek eseményei – ismertek számunkra.

Forrás: ISU

Törő Enikő

A beteg hattyút kutyasétáltatás közben látta meg egy olvasónk a Sebes-Körös partján február 25-én reggel, a Szováta és a Densușianu híd közötti szakaszon, a Nagyvárad-Őssi felőli oldalon. Állatbarát olvasónk a közösségi médiában kért segítséget, ugyanis nem tudta, kihez fordulhatna. Hamar érkezett is válasz, a hozzászólásokban a marosvásárhelyi Milvus Csoportot ajánlották, amelynek tagjai madármentéssel foglalkoznak, és egyébként a Vets4Wilddal, egy állatorvosok által létrehozott egyesülettel is együtt dolgoznak. 

Forrás: Facebook/L.A.

Az ajánlást elfogadva a hattyú megtalálója fel is vette a kapcsolatot a csoporttal, azonban, mint kiderült, Nagyváradon nincs székhelyük, viszont önkénteseik igen, így át is irányították egy helyi, váradi önkénteshez a hölgyet.  Az önkéntes még aznap elment megnézni a madarat, mely akkorra már arrébb sodródott, de sikerült megtalálnia. Utána naponta meglátogatta a hattyút, felmérte az állapotát és etette, azonban, mivel nem látott javulást, segítséget kért a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőségtől, hogy a segítségükkel szállítsák el a madarat. Időközben a közösségi médiában több száz megosztással és reagálással hívták fel a figyelmet a beteg hattyúra és arra, hogy segítségre van szüksége. 

A hattyú kiemeléséről és elszállításáról egyébként a közösségi médiában is beszámoltak, de a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) is adott ki közleményt az esetről. Az ISU kedd délelőtti beszámolója szerint a hattyúmentési akció hétfőn, március 4-én zajlott le. A közleményben kiemelik, hogy a hattyú már napok óta nem mozdult el a helyéről, és a Milvus Csoport egyik váradi önkéntese riasztotta őket. A mentési akciót a nagyváradi 2-es osztagú tűzoltók egy csapata végezte. A lesoványodott és rémült madarat az Oneștilor utca végén, a Szováta híd lábának közelében találták meg és emelték ki, majd az önkéntes gondjaira bízták. 

Még hétfő este beszámoltak a mentési akcióról a közösségi médiában is, s mint kiderült, a hattyú valóban az önkéntes megfigyelése alatt van, aki, ha szükséges, el is küldi a hattyút a marosvásárhelyi Milvus Csoporthoz.

Forrás: ISU


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában