Előadás

2024.03.14. 19:15

Dévai Nagy Kamilla előadóművész szolgált Nagyvárad-Újvároson

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Dévai Nagy Kamilla előadóművész, író volt a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközség vendége március 13-án, szerda este. Az érdeklődőket, illetve a meghívottat házigazdaként Herdeán Gyöngyi lelkész köszöntötte, Pál apostolnak a Rómabeli gyülekezethez írott levele jól ismert igeverseivel: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? (…)”. Hangsúlyozta: nagyon jó két nappal március 15-e előtt „megérezni” az ünnep méltóságát, ugyanakkor ez a rendezvény alkalom annak felismerésére is, hogy Isten a mi szabadságunkat, bárhol éljünk nemzeti közösségben a nagyvilágon, sehol sem engedi, hogy elvegyék tőlünk.

 

A többszörösen kitüntetett, a tavaly ősszel a pályafutása elkezdésének 55. évfordulóját ünneplő Dévai Nagy Kamilla előadása két részből tevődött össze. Felvezetésképpen beszélt arról, hogy tulajdonképpen hazaérkezett, hiszen oldalági leszármazottja Makai Sándor erdélyi püspöknek, illetve Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek is távoli rokona. Gitárkísérettel előadott számainak többsége természetesen az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról szólt, mint például A költő visszatér, Kossuth Lajos azt üzente vagy a Nemzeti dal. De a nehéz helyzetben levő kárpátaljai magyar testvéreinket is bátorította a dalaival, valamint eljátszotta az Omega együttes Naplemente című, kevésbé ismert énekét is. Az est második felében két önéletrajzi írását olvasta fel, felidézve azt, amikor a hetvenes évek közepén Észak-Koreában lépett fel, és azt is, amikor a kilencvenes években autóbalesetet szenvedett. A rendezvény emelkedett, meghitt hangulatban ért véget, amit csak fokozott az Ismerős Arcok Nélküled című dalának az eléneklése ráadásként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában