Bevándorlás

2024.03.04. 15:38

Csábítja Bihar megye az ázsiaiakat

Több mint 4500 kérelmet nyújtottak be 2023-ban a Bihar Megyei Bevándorlási Hivatalhoz, a kérvényezők többsége nepáli, Sri Lanka-i és bangladesi származású.

Illusztráció

Forrás: politiadefrontiera.ro

BN-összeállítás

Évek óta folyamatosan nő azoknak a külföldi állampolgároknak a száma, akik Bihar megyébe akarnak jönni dolgozni. A megyei bevándorlási hivatalhoz 2023-ban több mint 4500 kérelmet nyújtottak be a leendő alkalmazók a munkavállalási engedélyek kiadására. Ezek többsége nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i munkavállalókra vonatkozik, tudtuk meg Săndel Dima főbiztostól, aki a napokban ismertette a sajtóval a megyei bevándorlási hivatal tavalyi tevékenységét. A hivatal egyébként körülbelül egy éve a Nagyvásártér/December 1. park 12. szám alatti ingatlanban működik, ott, ahol korábban az Euro Foto Art Egyesület székhelye volt, korábban pedig a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár egyik részlegének adott otthont. Săndel Dima elmondta: az elmúlt évben összesen 4543 kérelmet nyújtottak be munkavállalási engedélyek kiadására külföldi állampolgárok számára, amelyek közül 3476-ot elfogadtak, 1067-et pedig elutasítottak. „A kérelmeket azért utasították el, mert azok a cégek, amelyek ezeket a kérelmeket a munkavállalók beutazása előtt benyújtják, nem teljesítenek bizonyos feltételeket. A cégeknek nem lehet adósságuk az állam felé, nem állhatnak csődeljárás alatt, a behozni akart külföldi állampolgárok nem lehetnek büntetett előéletűek stb.” – sorolta az okokat Săndel Dima. Elmondta azt is, hogy a kérelmek száma évről évre folyamatosan nő. „2018-ban és 2019-ben még mintegy 500 kérelem volt, most pedig már több mint 4500” – fogalmazott. A külföldi vendégmunkások Bihar megyében főként szakképzetlen munkásként helyezkednek el az építőiparban, a mezőgazdaságban, de sokan jelentkeznek futárszolgálatra és termékcsomagolásra. A főbiztos kiemelte, hogy más megyékben tevékenykedő cégek is benyújthatják ezeket a kérelmeket a Bihar megyei bevándorlási hivatalhoz, mert a törvény erre lehetőséget biztosít, ami azt is jelenti, hogy egyáltalán nem biztos az, hogy ha a Bihar megyei bevándorlási hivatal megadja a munkavállalási engedélyt egy külföldi állampolgárnak, akkor az a személy feltétlenül itt is fog dolgozni. Ez az oka annak is, hogy a megyei hivatal nem tudja pontosan azt, hogy hány külföldi állampolgár tartózkodik Bihar megyében, csak azt, hogy hányan nyújtottak be munkavállalási vagy itt tartózkodási kérelmet. Tavaly a legtöbb munkavállalási kérelmet nepáli állampolgárok számára kérték (1091), majd Srí Lanka (574), Banglades (456), Pakisztán (293) és India (282) következik a sorban.

A megyei bevándorlási hivatal nyilvántartásában az elmúlt évben 5970 külföldi állampolgár szerepelt. Közülük 3534 személy az Európai Unión kívüli országból érkezett hozzánk, a legtöbben Nepálból (465), Indiából (346), a Moldovai Köztársaságból (344), Srí Lankáról (276), Törökországból (209) és Bangladesből (141). Rajtuk kívül 2436 uniós állampolgárnak is van a megyei bevándorlási hivatal által nyilvántartott tartózkodási engedélye, közülük a legtöbben Magyarországról, Olaszországból és Németországból származnak. „Akik a megyében telepedtek le, főként azért tették ezt, mert több éve itt dolgoznak vagy tanulnak” – magyarázta Dima, aki kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy a magyarországiak a határ menti településeken laknak és az itteni ipari parkokban dolgoznak, vagyis ők nem feltétlenül telepedtek le Romániában, hanem a határon át történő ingázásukat könnyíti meg a tartózkodási engedély. A megyei bevándorlási hivatal a tavaly 3051 tartózkodási engedélyt adott ki, ebből 2998 ideiglenes volt, 53 pedig hosszútávú tartózkodásra szólt. Ezek között szerepelnek az ukrán állampolgárok számára kiadott ideiglenes tartózkodási engedélyek is. „Az ukrán állampolgárok számára 2022-ben mintegy 2500 ideiglenes tartózkodási engedélyt adtunk ki, 2023-ban pedig kevesebbet” – mondta a főbiztos, jelezve, hogy csökken a Romániába érkező ukránok száma. Az ukrán menekültekkel kapcsolatosan egy külön uniós irányelv van érvényben, ők azonnal megkapják a tartózkodási engedélyt, bárhol az országban elhelyezkedhetnek, igénybe vehetik az oktatási és az egészségügyi szolgáltatásokat. Ez a kedvezményes elbánás mindaddig érvényben lesz, amíg az orosz–ukrán konfliktus tart, mondta Dima.

A bevándorlási hivatal munkatársai tavaly 408 ellenőrzést hajtottak végre, amelyek eredményeként kiderült, hogy 31 külföldi állampolgár illegálisan tartózkodott Bihar megyében, vagy azért, mert lejárt a munkavállalási vízumuk, vagy eleve vízum nélkül érkeztek Romániába. A 31 személy közül tizenkettő Bangladesből, hat Pakisztánból, három Srí Lankáról származott. Ilyen esetekben a külföldi állampolgároknak saját költségükön kell elhagyniuk Romániát. 2023-ban a hivatal 798 bírságot rótt ki 325.800 lej értékben olyan cégekre, amelyek nem tartották be a külföldiek foglalkoztatására vonatkozó előírásokat. „A legtöbb problémát az okozza, hogy az alkalmazottak nem rendelkeznek munkavállalási vízummal” – tudatta Dima.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában