Látogatás

2024.03.04. 16:17

Anyaországi fiatalok ismerkedtek az Érmellékkel

A Fidelitas, valamint a Határtalanul a Magyar Fiatalokért szervezetek tagjaiból álló küldöttség érkezett Budapestről Monospetribe február 23-án. A vendégeket disznótorral egybekötött bállal fogadták, mely azon túl, hogy nagyszerű szórakozást biztosított, a disznótor hagyományával is megismertette a vendégeket.

Szőke Ferenc

A rendezvény vendéglátója, a Monospetriben bejegyzett és igen aktívan működő Határtalan Érmelléki Fiatalok szervezet a magyarországi Határtalanul a Magyar Fiatalokért ernyőszervezeteként működik. A disznótoros ünnepi vacsora előtt köszöntőbeszédek hangzottak el. Elsőként Kozák Róbert egyesületi elnök, alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Kiemelt tisztelettel és név szerint köszöntötte Bagi Barnát, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért szervezet elnökét, Kozma Dávidot, a Fidelitas alelnökét, Renge Zsoltot, a budapesti Fidelitas elnökét, Szabó Ödönt, a Bihar-megyei RMDSZ ügyvezető elnökét, Barcui Barnát, Monospetri polgármesterét, Demián Zsoltot, az egyesületi társelnökét, Margitta alpolgármesterét. Őt követően Barcui Barna mondott rövid beszédet. Kiemelte, hogy Monospetri az ország legfiatalabb községe és számára a világ közepe (70 év után tavaly lett Monospetri újra községközpont). Zárszavában tartalmas jó szórakozást kívánt mindenkinek. Szabó Ödön köszönetet mondott a vendégeknek, amiért ezt a térséget választották látogatásuk céljául. Adyt idézve rámutatott, hogy a Partium már nem Erdély, de még nem Magyarország. „Gyakori, hogy az anyaországi vendégek áthaladnak Partiumon és Székelyföld a látogatásuk célterülete. Pedig van mit látni ebben a térségben is, hiszen nincs egy hely sem olyan, ahol annyi irodalmi nagyság született volna, mint itt. (…) A középkor legfontosabb zarándokhelye pedig Nagyváradon volt Szent László sírjánál” – emelte ki beszédében. A magyar lakosok számarányában is értékelte Bihar megyét, ahol annyi magyar él, mint Kárpátalján, és szinte ugyanannyi, mint Kovászna megyében. Nagyváradon pedig több magyar él, mint Csíkszeredában. Arról is szót ejtett mennyivel nehezebb a magyar közösség érdekeit képviselni Erdélyben és a Partiumban, mint az anyaországban. Minden eredményért nagyon meg kell küzdeni. Demián Zsolt beszédében visszaemlékezett arra az időszakra, amikor a két szervezet közötti kapcsolat létrejött, és kiemelte a közösen elért eredményeket. A fiataloknak fel kell készüljenek arra, hogy ők fogják irányítani a közéletet, amiért napról napra tenni kell valamit. Az ő felelősségük lesz, hogy a jövőnk jobb legyen – fogalmazott zárszavában.

A vendégek köszönetet mondtak a megtapasztalt tartalmas és szép élményekért, valamint a hagyományőrzést is szolgáló disznótorért. A beszédek után elfogyasztották a finom vacsorát, majd hajnalig tartó zenés táncmulatság zárta a találkozót. 

A szervezők a rendezvénynek hagyományt szeretnénk teremteni, mivel az a céljuk, hogy megismertessék az Érmelléket az anyaországi fiatalokkal. Ezen cél érdekében a vendégeskedés második napján Érsemjénbe Kazinczy Ferenc, Fráter Lóránd és Csiha Kálmán szülőfalujába invitálták a vendégeket, ahol Csorba Teréz tanár beszélt az említett híres helyi szülöttekről. Röviden bemutatta a települést, majd kitért Kazinczy életére, munkásságára és a Csokonaival való barátságára. Érsemjén után Albisra Irinyi János szülőfalujába látogattak el, ahol egy-egy szál virágot helyeztek el az emlékművénél. Érmelléki barangolásukat a Szatmár megyei Sződemeteren Kölcsey Ferenc szülőházánál, valamint annál a templomnál fejezték be, ahol a költőt megkeresztelték. Sikeresnek mondható ez a hétvége hisz több mint száz magyarországi és partiumi fiatal együtt fedezte fel ezeket a jeles helyeket. Kialakultak új barátságok, továbbá megerősödtek a régiek a tartalmas hétvégén. Céljuk, hogy folytassák az ilyen jellegű találkozókat. Erre már március 14-én sor kerül, hiszen a Határtalan Érmelléki  Fiatalok szervezete meghívást kapott Budapestre az anyaszervezet ötödik, születésnapi konferenciájára. Ezt örömmel és tisztelettel elfogadták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában