Látványosság

2024.03.13. 16:57

A vízszint alól lehet majd figyelni a halak vonulását a belvárosban

Egészen egyedi turisztikai látványosság készül Nagyvárad belvárosában. A Szent László híd közelében egy vízszint alatti hallépcsőt alakítanak ki, ahova le lehet majd menni, és ablakokon keresztül figyelni a halak vonulását.

Forrás: PMO

Pap István

A projektről a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal számol be közleményében, melyben azt írja, hogy a Sebes-Körös jobb partján, a Szent László híd alatt kiépítik a gyalogos sétányt, gyakorlatilag összekötik a híd két oldalán már meglévő gyalogos útvonalakat. A március 18-án kezdődő munkálatokat a Körösök Vízügyi Igazgatósága végzi, melynek igazgatója, Pásztor Sándor lapunknak elmondta: a beruházás legkülönlegesebb eleme a víz alatti kilátó lesz, amit a Dock vendéglő alatt fognak kiépíteni mintegy 50 méter hosszú szakaszon. Mint mondta, egy, a Sebes-Körösbe leásott víz alatti alagútszerűséget kell elképzelni, amelybe lemenve az emberek ablakokon keresztül tudják majd nézni a halvándorlást, ugyanis ugyanott építenek egy hallépcsőt is. Ez utóbbira azért van szükség, hogy a halak tovább tudjanak vonulni, mert jelenleg a Szent László híd előtti vízbuktató akadályt jelent a számukra. Pásztor Sándor elárulta azt is, hogy az elképzelések szerint az interneten is közvetíteni fogják a látványt, vagyis a halvándorlást.

Forrás: PMO

A beruházás részeként a folyó jobb partján mintegy 212 méteres szakaszon zajlik majd partrendezési munka. Megerősítik a partfalat és 2,5 méter széles sétányt is építenek: első körben egy 87 méteres szakaszt a Lévay-ház előtti részen, második körben pedig egy 125 méteres szakaszt a híd másik, Dock vendéglő felőli oldalán, és itt lesz majd az 50 méteres víz alatti hallépcső is. Ugyanakkor kiépítik a lépcsőket is. A polgármesteri hivatal közleménye azt írja, hogy a híd alatti sétány az Emilian Mircea Chitul utcát fogja összekötni a Mészáros (Nicolae Grigorescu) utca magasságában lévő, partra vezető lépcsővel.

A nagyváradi önkormányzat a különböző esztétikai, városrendezési munkálatokat végzi majd el azt követően, hogy a vízügyi igazgatóság befejezi a saját munkálatait. Az önkormányzat fogja lekövezni a partfal egy részét, valamint a kiépülő gyalogos részeket, felszereli a korlátokat, füvesíti a környéket, illetve növényeket és fákat ültet el ott, padokat, szemetes kosarakat helyez ki és a közvilágítást is kiépíti. Az önkormányzatra eső munkálatokra a város uniós forrásokból kíván pénzt lehívni.

A felsorolt munkálatok március 18. és augusztus 31. között zajlanak majd, ebben az időszakban módosul ott a forgalmi rend. Eszerint március 18-tól megváltozik a forgalmi irány az Emilian Mircea Chitul utcában: a Centenáriumi híd és a Szigligeti utca irányából lehet majd haladni az Emilian Mircea Chitul utcán a Malului utcáig, ez utóbbi pedig egyirányú lesz az Emilian Mircea Chitul utcától az Ady Endre utca felé.

Forrás: PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában