Istentisztelet

2024.03.21. 14:49

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Réven

BN-összeállítás

Ünnepi, imahetet záró istentisztelet zajlott a Révi Református Egyházközségben március 17-én, vasárnap. Igét hirdetett Farkas Antal nyugalmazott református lelkipásztor, Pál apostol rómabeliekhez írt levele 12. részének 9–13. versei alapján. „A szeretet képmutatás nélkül való legyen. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz” – hangzott el. „Aki valóban szeret, önzetlenül teszi azt” – fogalmazott Farkas Antal, hangsúlyozva: az a szeretet, mely nem tesz különbséget a jó és rossz között, értéktelen. Ezért kell a bűntől iszonyodni, vagyis halálosan gyűlölni, és a jóhoz ragaszkodni.

Az igehirdetés után Papp Csaba révi református lelkipásztor ismertette a Farkas Antal igehirdetéseit tartalmazó kötetet (Karácsony szeptemberben), majd Dérer Ferenc újságíró mutatta be a Farkas Antal és Szilágyi Aladár által írt riportkötetet, mely Kínlódjfalva volt egyszer címmel jelent meg. Utóbbi egy valamikor létezett település szomorú sorsát mutatja be. Az ismertető után Molnár Júlia és Meleg Vilmos színművészek olvastak fel részleteket a könyvből, majd a szerző dedikálta a köteteket az érdeklődőknek.

 

A továbbiakban az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire való emlékezés következett. Hasas János, Rév község alpolgármestere, a Pro Rév Egyesület elnöke elmondta: „(…) Azokra az ismert és ismeretlen hősökre emlékezünk ma, akik legdrágább kincsüket, az életüket is készek voltak feláldozni a magyar szabadságért”. Beszélt arról is, hogy a szabadságot nem adták ingyen, ezt a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének összefogása teremtette meg. A továbbiakban a révi iskola tanulóinak egy csoportja az eseményhez kapcsolódó, szépen megrendezett és kivitelezett ünnepi műsort adott elő. A révi megemlékezést szép szavakkal méltatta Marinka Viktor, a kolozsvári magyar konzulátus konzulja, majd az esemény a templomkertben folytatódott, ahol elsőként Meleg Vilmos színművész tolmácsolta a Bihar megyei RMDSZ üzenetét, majd elszavalta Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. Ezt követően a jelenlévők a szentjobbi huszárok és a diákok őrsége mellett megkoszorúzták a templomkertben található Petőfi-szobrot és a Bersek József babérkoszorús huszárezredes kopjafáját. Az ünnepi esemény nemzeti imánk, a Himnusz éneklésével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában