Koncertajánló

2024.02.13. 13:47

Violintango és Dvořák a nagyváradi filharmónia csütörtöki koncertjén

A nagyváradi filharmónia soron következő hangversenye csütörtökön, február 15-én 19 órakor lesz az Enescu–Bartók-teremben. Antonín Dvořák Karnevál-nyitány, Melani Mestre Violintango concerto (hegedűre és vonósokra), majd ismét Dvořák, a IV., d-moll szimfónia. Vezényel Hermann Szabolcs, szólista Nagy Kálmán hegedűművész.

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

Tóth Gábor

„Nehezen találni még egy szerzőt, akinek a zenéje ennyire mentes a neurózistól” – írja Harold C. Schonberg (a New York Times egykori zenekritikusa) voltaképp Haydnról, de rögtön hozzá is teszi: „talán Dvořáké az egyetlen, amelyik e tekintetben ehhez fogható”. A 120 éve elhunyt cseh nagymester Amerikát is meghódította zenéjével, a New York-i konzervatórium élére hívták meg a 19. század végén vezető stílus- és iskolateremtőnek. Műveiből viszonylag gyakran válogatott műsorra az utóbbi hónapokban a nagyváradi filharmónia. Az ezúttal strukturálisan hagyományosabb faktúrájú – nyitány/versenymű/szimfónia – koncerten Dvořák lesz a két sarokpontban: a Karnevál-nyitány legelső életerős ütéséből ki fog derülni, miért írta Schonberg azt, amit, majd a koncert második részében Dvořák egy ritkábban játszott szimfóniája, a IV., d-moll, op. 13 fog elhangzani. Érdekesség a cseh mester szimfóniáival kapcsolatban, hogy Dvořák élete során csak a VI–IX. szimfóniái jelentek meg konkrét kiadásban, azaz jó ideig a hatodikat ismerték az elsőként, de további bonyodalom, hogy az ötödik megjelent időközben harmadikként, így aztán majd a ma leghíresebb nyolcadik és kilencedik negyedik és ötödikként, ráadásul a korai szimfóniák utólagos opus-számozása szintén félrevezető kronológiailag – mindenesetre Dvořák nem csinált ebből problémát, vezényelte a korábbi szimfóniáit is kiadatlanul.
A programban a két cseh mestermunka közötti versenymű az 1976-ban született, tehát viszonylag frissen kortárs barcelonai zeneszerző, Melani Mestre munkája (a név hangzása végett mondjuk azért, hogy férfi alkotóról van szó). Mestre a komponálás mellett világot járt zongoraművész és karmester, egyébként a szomszédos Ukrajnában (Lviv/Lemberg) is állandó dirigens. Nevéhez fűződik még Granados vázlatokban maradt zongoraversenyének rekonstruálása. Mestre most elhangzó hegedűversenyének címe – Violintango concerto – nagyjából mindent elmond az őszintén érzelmes és nem titkoltan Piazzolla vizeire evező darabja stiláris tartalmáról, de felbukkan Kamarazenekari divertimento alcímmel is több helyütt ez a nagyon friss, 2019-ben Szentpétervárott bemutatott mű.
Hermann Szabolcsot a nagyváradi színházba és filharmóniába járók egyaránt ismerhetik már korábbi itteni karmesteri tevékenységéről, a sokoldalú 33 esztendős szatmári (Csomaköz) származású fiatalember jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház és az Aradi Filharmónia karmestere. Emellett számos helyen és műfajban vezényel, több magyarországi és határon inneni zenekart is dirigált már, egyben a zeneszerzés is hivatása, de saját alapítású kulturális egyesületével például koncertszervezésre és a fiatalok zenei nevelésére is energiát fordít.
Nagy Kálmán (sz. 1984, Marosvásárhely) hegedűművész lesz ezúttal a felkért szólista, azért nem írjuk, hogy meghívott, mivel itthoni színpadon zenél, 2013 óta koncertmestere a nagyváradi filharmóniának, de például a Camerata Michael Haydn alapítója és vezetője. A váradi közönség naprakészen ismerheti játékát a filharmónia-koncertekről, és nemcsak a szimfonikus zenekar első székéből megszólalót, hanem kamarazeneit, szólistait, hiszen igen sokrétű tevékenységet mutatott fel már Nagyváradon ittléte óta. Előadói hivatását ezen felül még számos más bel- és külföldi fellépésen is van ereje gyakorolni, ezt a Mestre-művet például tavaly novemberben játszotta – székelyudvarhelyi híradás alapján hazai premierben – szólistaként a Székelyföldi Filharmóniával, melynek szintén tagja.
A filharmónia internetes felületei a szokásosak: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea, online jegyek: bilete.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában