Postaláda

2024.02.02. 10:06

Víg hét a Horváth János Elméleti Líceumban

Kun Tünde pedagógus

A magyar kultúra napja egyhetes programsorozattá vált a margittai Horváth János Elméleti Líceumban, e programfolyam Debrecen, Berettyóújfalu, Nagyvárad és Margitta közös szervezésében került megrendezésre. Az iskolában a rendezvények Nagy Gabriella igazgató koordinálásában zajlottak le, illetve aktív szerepet vállalt a magyartanárok csoportja: Farkas Cecília, e sorok írója, Kun Tünde, Bende Orsolya, Szabó Melinda és Bánházi Kitty.

 

Január 16. és január 23. között az iskola pedagógusai változatos és kreatív tevékenységeket szerveztek az óvodában, a magyarkéci iskolában, elemi, gimnáziumi, líceumi és szaklíceumi osztályokban egyaránt. Az óvodában népi mondókákat tanultak, népi gyermekjátékokat játszottak. A magyarkéci pedagógusok több napon át tartó programot szerveztek: a gyerekek előadást tekinthettek meg Petőfi életútjáról, illusztrációk készültek a Himnusz szövegével kapcsolatosan, de a hungarikumokkal is megismerkedhettek. Az elemi osztályok diákjai illusztrációkat készítettek Kovács Katalin nyugalmazott tanítónő Napsugárban megjelent verseihez. A munkákból kiállítást szerveztek a kisiskola épületében. A kultúrházban Alkotóműhely Napsugárkával címmel könyvbemutatót és szavalóversenyt tartottak az elemi osztályok bevonásával. A Hétmérföldes Csizmával Napsugárkával a Magyar Kultúra Hetén című programba minden margittai és magyarkéci kisdiák bekapcsolódott. A gyerekek szavalatai keltették életre Kovács Katalin tanítónő gyermekverseit, amelyekből egy kiadvány is készült a gyerekek versillusztrációival kiegészülve. A programba a városi könyvtár is bekapcsolódott. Az ötödikes osztályok a Papp Attila-díszteremben mesevetélkedőn vettek részt, az iskola hetedikes és tizedikes diákjai műveltségi vetélkedőn szerepelhettek. Az iskola aulájában állították ki Barbu Edit nyugalmazott pedagógus tizenkét alkotását, mely tárlat A kultúra színei címet viseli. Ugyanitt helyeztük el a hatodikos évfolyam makettjeit, amelyeket Arany János Családi kör című költeménye alapján készítettek el művészi gonddal. A hetedikesek Árpád hős magzatjai címmel néprajzi vonatkozású plakátokat készítettek magyar nyelvjárási régiókról, népviseletekről. A líceumi és pincér-szakács szakosztályok osztályfőnökeikkel együtt azon dolgoztak, hogy a magyar gasztronómia egy-egy különleges ízvilágát kínálják fel. Ötödikes, kilencedikes és tizenegyedikes diákokból állt össze az a csapat, amelyik ünnepi műsort adott elő a díszteremben. Hiszem, hogy a gyerekek az említett programok alatt megélhették az alkotás örömét, az együtt játszás, versmondás, éneklés közösségépítő erejét. Öröm volt a gyerekekkel dolgozni, s ez az öröm csak sokszorozódott bennem, látva pedagógustársaim fáradhatatlan igyekezetét.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában