Terminál

2024.02.15. 15:05

Van üzemeltetője az intermodális csomópontnak

Román–holland konzorcium működteti majd a biharpüspöki intermodális csomópontot, melyet évi több mint 300 ezer euróért fognak bérelni a váradi önkormányzattól.

Forrás: oradea.ro

Fotó: Nagy Noemi

Pap István

A nagyváradi önkormányzat 73,2 millió lejből épített intermodális terminált Biharpüspökiben. Ebben a létesítményben válik lehetővé a közúti szállításból származó áruk átrakodása vasúti szerelvényekbe és fordítva. A Nagyváradi Helyi Tanács múlt pénteki rendkívüli ülésén elfogadta azt, hogy a létesítmény üzemeltetését tíz évre a kolozsvári Routier European Transport és a holland Cabooter Intermodal BV cégek kezelésébe adja, mindkettő a közúti és vasúti szállítást kombináló intermodális csomópontok üzemeltetésére szakosodott cég. A döntés a PSD tanácsosainak szavazata nélkül született meg, az ellenzéki tanácsosok az előterjesztés levételét kérték a napirendről. „Mivel nem tudtuk áttanulmányozni ezt a nagyon komplex és minden bizonnyal a váradi önkormányzat számára premiernek számító anyagot, ezért javasoljuk, hogy különítsünk el két további napot az áttanulmányozására, és szervezzünk online ülést, hogy szavazhassunk róla” – kérte Adrian Madar PSD-s helyi tanácsos. A politikus javaslatát leszavazták, az előterjesztést módosítások nélkül fogadta el a várost irányító liberális frakció (PNL), illetve az RMDSZ.

A létesítmény üzemeltetésére januárban kiírt közbeszerzési eljárást a Routier European Transport (RET) cég nyerte meg két konkurrens ajánlatot megelőzve. A Termene.ro portál szerint a Gyalu községben (Kolozs megye) székhellyel rendelkező RET közúti áruszállításra szakosodott, 2002-ben alapított cég, mely 268,5 millió lejes forgalom mellett 7,1 millió lejes nyereséggel zárta a 2022-es évet. A cég saját honlapja szerint átlagban 280 alkalmazottjuk van, akik 250 teherautót vezetnek és 2018 óta biztosít intermodális, közúti és vasúti szállítási szolgáltatásokat. A RET Hollandiában is bérel egy intermodális csomópontot partnerével, a Cabooter Intermodal BV vállalattal, mely közúti, légi, vasúti és vízi úton szállított áruk átrakodására szakosodott cég. A konzorcium tagjai évente 301 ezer eurót fizetnek a nagyváradi önkormányzatnak a létesítmény üzemeltetéséért, továbbá vállalták egy 2,48 millió eurós beruházás megvalósítását is a nagyváradi helyszínen.
A cégek többek között egy mozdonyt hoznak a vagonok vontatásához, illetve két rakodógépet, irodai, WC- és zuhanyzó-konténereket, a terminált pedig csatlakoztatják a villanyhálózathoz. A szerződés szerint a terminálnak legkésőbb jövőre működnie kell. Addigra a konzorciumnak el kell végeznie a beruházásokat, és be kell szereznie az üzemeltetéshez szükséges összes engedélyt. A biharpüspöki vasútállomás közelében található intermodális csomópont két, egyenként mintegy 700 méter hosszú vasúti sínpárból áll, amelyek az áruk be- és kirakodására szolgálnak.
A projekt keretében betonperont, a logisztikai tevékenységekhez szükséges konténer típusú adminisztratív épületet, kamionparkolót építettek, a létesítményt körbekerítették és kiépítették a közvilágítást, valamint a közműhálózatot. A létesítményt a Nagy Infrastrukturális Operatív Program finanszírozásával valósították meg. A projekt értéke 73,2 millió lej volt, beleértve az áfát is, ebből a vissza nem térítendő támogatás 48,1 millió lej volt szintén áfával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában