Kihelyezés

2024.02.12. 17:41

Újra köztérre kerül Mihai Viteazul szobra

Május végéig kihelyezik Mihai Viteazul lovas szobrát Nagyváradon a jelenlegi Gojdu térre, az ortodox katedrális közelébe.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Évértékelőt tartott hétfőn a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány, melynek feladati közé tartozik nagyváradi köztéri szobrok karbantartása, kezelése is. Grigore Morar, az alapítvány elnöke tudatta: tavaly újították meg Szigligeti Ede szobrát 91.681 lejből (áfával együtt), és ugyancsak tavaly építtették meg Szent László király lovas szobrának talapzatát a váradi várban. Ennek a munkálatnak a költsége 413.799 lej volt szintén áfával együtt. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Az idei év legjelentősebb ilyen jellegű eseménye lesz a Szent László térről elszállított Mihai Viteazul lovas szobrának kihelyezése az ortodox katedrálissal szemben, a villamossínek közelében. Grigore Morar elmondta, hogy a megyei kulturális igazgatóságtól már megkapták a jóváhagyást, a dokumentációt még ezen a héten benyújtják a Kulturális Minisztériumhoz. A műemlékvédő alapítvány az idén 800 ezer lejt költhet szobrokra, ebből az összegből mintegy 500–600 ezer lejt fog elvinni az említett műalkotás kihelyezése, ugyanis meg kell építeni a talapzatot és restaurálni kell magát a szobrot. Morar felhívta a figyelmet arra, hogy 2025. január 1-től a Gojdu tér hivatalosan a Mihai Viteazul tér nevet fogja viselni.

Emlékezhetünk egyébként arra, hogy mekkora felzúdulást keltett az a politikai célzatú álhír, miszerint Nagyváradon ledöntik Mihai Viteazul szobrát, helyette pedig Szent László szobrát helyezik ki a városban. Hogy a román vajda szobra hamarosan újra köztérre kerül szintén alátámasztja azt a tényt, hogy a két projektnek, azaz a Szent László szobor felállításának és a Mihai Viteazul szobor elköltöztetésének semmi köze egymáshoz.

Összehangoltan

A sajtótájékoztatón az alapítvány elnöke kifejtette azt is, hogy a szoborkarbantartásokat összehangolják a városban zajló felújítási munkálatokkal, azaz ott, ahol ilyen munkálatok zajlanak, az alapítvány elvégzi a szoborfelújításokat is. Az idén az Ismeretlen Katona szobrának, a Iosif Vulcan szobornak és a George Enescu szobornak a felújítása van tervbe véve. Megemlítette azt is, hogy a részvételi költségvetés keretében helyezik ki Petőfi Sándor új, bronzszobrát a róla elnevezett parkban, de ezt a munkálatot nem az alapítvány, hanem a részvételi költségvetés irányításával megbízott logisztikai igazgatóság fogja koordinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában