Beszámoló

2024.02.18. 12:49

Tótiban és Micskén is megtartotta küldöttjelölő gyűléseit az RMDSZ

RMDSZ-sajtóanyag

Február 13-án tartotta beszámoló és küldöttjelölő gyűlését a tóti községi RMDSZ szervezet. Szabó József képviselte az RMDSZ megyei szervezetét, megnyitó beszédében kitért a 2024-es év jelentőségére, ugyanis valamennyi fontos választás hat hónapon belül zajlik le Romániában. Elsőként a június 9-i Európa Parlamenti választások jönnek, de készen kell állnia a szervezetnek a többire is. Vincze Nándor körzeti RMDSZ-elnökként kiemelten a helyi önkormányzat projektjeiről beszélt a jelenlévőknek: kitért a községháza felújítási munkálataira, a bozsalyi iskola és híd projektjére, a cséhteleki, terebesi és tóti sportcsarnokokra, a folyamatban lévő, Anghel Saligny programban megvalósuló ivóvíz-hálózatára. Jó hír, hogy az energiahatékony és környezetbarát (nZeb – Near-zero energy building) szolgálati lakásokra van jelentkező, valamint az ANL lakások is hamarosan átadásra várnak, amelyre mindenképp meghívná Cseke Attila szenátort is, akinek a miniszteri mandátuma alatt sikerült ebből a tervet szinte teljes mértékben megvalósítani.

A helyi RMDSZ-szervezet is számos aktivitást tud felmutatni: március 15-i megemlékezésre készülnek, lezajlott a farsangi mulattság, a réti malomtanyán élő magyaroknak is saját képviseletet szeretnének, az RMDSZ helyi szinten is bővül és tovább erősödik. A találkozó végén megválasztották az 5 küldöttet, aki képviselni fogja a tótiakat az RMDSZ megyei küldöttgyűlésein.

A micskei RMDSZ-szervezet is megtartotta kedden a beszámoló és küldöttjelölő közgyűlését a helyi kultúrotthon épületében. Az eseményen a megyei szervezetet Szabó József nagyváradi RMDSZ elnök képviselte, aki az előttünk álló periódus prioritásaira hívta fel mindenki figyelmét: 6 hónap alatt valamennyi választás lezajlik Romániában, egy folyamatos kampányidőszak következik, amikor minden jelölt és minden szervezet készen kell álljon a kihívásokra, mert mind az Európa Parlamenti választáson, mind a parlamenti választáson a következő 10 esztendő meghatározó kérdései eldőlnek. Az önkormányzati választásokon pedig, különösen Micske és Poklostelek esetében kulcskérdés, hogy egységesen cselekedjenek az ott élők.

Ennek érdekében átbeszélték a községet érintő fontosabb kérdéseket, ugyanakkor Diós Emőke községi RMDSZ-elnök tavalyi beszámolójából kiderült, mennyire sokszínű programok voltak 2023-ban Micskén: farsangi mulatság februárban, mezőgazdasági pályázati tanácsadás, nőnapi virágosztás, nemzeti ünnepi program márciusban, kisvideó készült a faluról, gyereknapozás, partiumi néptánctalálkozó, néptánctábor, festőtábor, családinap, jótékonysági édességgyűjtés; szerepet vállaltak az iskolai valamint az egyházi programokban, valamint a decemberi ünnepi eseményekben, szerveztek szilveszteri mulatságot is, idén pedig már gyermekfarsangot és jótékonysági farsangi mulatságot is. Gyakoriak az egyszerűsített honosítási eljárást segítő programok, a régióban tevékenykedő vállalkozásokkal közösen szervezett állásközvetítő tevékenységek, anyaországi, hollandiai és erdélyi egyesületekkel való együttműködések. A sokszínű éves programok hátterében – mint az kiderült – egy jól összeszokott választmányi csapat áll. A gyűlés végén jelölték a helyi magyarságot képviselő 4 küldöttet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában