Díjazás

2024.02.26. 14:20

Sajtófotó-díjakat adtak át az EFA Kiállítási Központban

Fotó: Kaupert Renée

ERDON-összeállítás

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, partnerségben a debreceni Partium Házzal és a Summit Agro Romániával, pályázatot hirdetett a Bihar megyében és Hajdú-Bihar vármegyében tevékenykedő újságírók, fotóriporterek, illetve szabadúszó fényképészek számára. Száznegyven pályaművet küldtek be, melyeket Tóth István fotóművész, egyesületi elnök, dr. Ramona Novicov műkritikus és Stanik István médiaszakember értékeltek, akik végül 72-őt választottak ki.
A díjkiosztó ünnepséget szombat este tartották az EFA Kiállítási Központban. Tóth István fotóművész kiemelte, hogy nem csupán a határ két oldaláról, hanem Szerbiából is érkeztek be pályaművek, ugyanis tavaly adventkor éppen Váradon tartózkodtak délvidéki fotósok. Beszélt arról is, hogy egy-egy fotós beküldött alkotásait csomagban értékelték, nem külön-külön. Szathmári Pap Károly néhai haditudósítóra utalva hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai fotóművészekkel is kitűnő az együttműködés. Stanik István médiaszakember arra hívta fel a figyelmet, hogy idén mintha mindenki az ünnepségekre fókuszált volna, és reményét fejezte ki, hogy jövőre, a tizedik kiírásra még több színvonalas alkotás közül lehet majd válogatni. Dorin Popa Patricia Știrbu, a  Summit Agro romániai elnöke nevében köszöntött mindenkit. 

A Bihar megyei fotóriporterek kupáját Camelia Bușu (Jurnal Bihorean, bihon.ro) és Kiss Annamerie (Hajdú-Bihari Napló) kapták. A Partium Ház különdíját Szilágyi Loránd (Bihoreanul) vehette át, a Summit Agroét kollégánk, Ciucur Losonczi Antonius (Bihari Napló, erdon.ro). Szathmári Pap Károly-bronzéremnek Ovi D. Pop és Jusztin László (KMFT) örvendhetett. Négy emlékplakett is kiosztásra került, a címzettek Paul Lelea (Bihoreanul), Kandert-Mikula Szilvia (dehir.hu), Dan Bureția (Románia TV) és Csíki János (KMFT) voltak. Szintén ekkor avatták Kiss Annamarie fotóriporter egyéni kiállítását, aki 2018 óta dolgozik a HBN-nél. A fotózás eleinte csak a hobbija volt, mára azonban ennél sokkal több, „az élete és a szenvedélye”, tudtuk meg.

A zenei momentumokról Thurzó Sándor József brácsaművész, a Dulo Sola Fide tagja gondoskodott. Debrecenben március 14-én, csütörtökön 18 órakor tartják majd a vernisszázst, a Partium Házban. A fotókat ugyanakkor a digitális képernyővel rendelkező váradi tömegközlekedési járműveken is meg lehet tekinteni, az OTL-vel kötött megállapodás alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában