Ásatások

2024.02.15. 08:17

Régészeti leletek az épülő váradi Stihl-gyár területén

Régészeti feltárással kezdődött a nagyváradi Stihl-gyár építése, és máris találtak ilyen leleteket a létesítmény helyszínén, az I. számú ipari parkban.

Forrás: ebihoreanul.ro

BN-összeállítás

Az ásatások a múlt hét óta zajlanak a Nagyváradi Egyetem, a Körösvidéki Múzeum és a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság felügyelete alatt. „A 14,7 hektáros területből mintegy nyolc hektáron két régészeti lelőhely nyomai bukkantak elő, az első a bronzkorból, a második a középkorból való. Ezen a területen jelenleg is folynak a régészeti lelőhelyek feltárására irányuló ásatási munkálatok” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Florin Sfrengeu, a Nagyváradi Egyetem régésze. Ezeknek a munkálatoknak az időtartama attól függ, hogy milyen gyorsan haladnak az ásások, illetve attól, hogy mit találnak még. „Jelenleg azokra a területekre koncentrálunk, ahol a legkevesebb leletet találtuk, hogy megtisztíthassuk és a kivitelező rendelkezésére bocsássuk őket. A beruházó márciusban kezdheti meg az előkészületeket az első csarnok felállításához” – mondta Sfrengeu. Ez azt jelenti, hogy jövő hónaptól a Plexus gyár közelében a régészek és a gyárépítők egyszerre fognak dolgozni.

A Stihl-gyár valószínűleg a jövő év elején kezdi meg a termelést. „Az első tesztek már az idei év végén megtörténhetnek, de a tényleges termelés valószínűleg 2025 elején kezdődik el” – nyilatkozta Alina Silaghi, a város ipari parkjait üzememeltető Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) igazgatója. A Bihoreanul azt írja, hogy a Stihl már megkezdte a munkaerőtoborzást, holott a termelés csak egy év múlva indul. „A munkaerő-felvétel a gyár építésével párhuzamosan zajlik majd” – mondta Silaghi. A Stihl mezőgazdasági eszközöket fog gyártani Nagyváradon és 150 új munkahelyet hoz létre. A német cég és az ADLO képviselői közötti tárgyalások a legnagyobb titoktartás mellett 2021 végén kezdődtek, és tavaly nyáron konkretizálódtak. A 125 millió eurós beruházás az egyik legnagyobb volumenű befektetés lesz Nagyváradon a rendszerváltás óta. A leendő gyárban hordozható akkumulátoros elektromos szerszámokat, például sövénynyírókat, fűnyírókat, kerti nyírókat, aprítógépeket, robotfűnyírókat fognak gyártani, de akkumulátorokat és egyéb műanyag alkatrészeket és részegységeket is. A Stihl befektetésének értékét csak a finn Nokian Tyres beruházása fogja meghaladni: a finn cég 650 millió euróból épít gumiabroncsgyárat a volt II. számú nagyváradi hőerőmű helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában