Eljárás

2024.02.19. 15:09

Orvosi bravúr a megyei kórházban

Forrás: Bihar megyei kórház

BN-összeállítás

Három perc alatt távolítottak el egy fémdarabot egy páciens állkapocscsontjából a Bihar megyei sürgősségi kórházban. Egy 33 éves férfi január 3-án jelentkezett az egészségügyi intézményben állkapocsfájdalommal. Az orvosi vizsgálatokat követően megállapították, hogy a beteg állkapcsába egy körülbelül két centiméter hosszú és 0,30 milliméteres átmérőjű idegen test fúródott, ami egy drótdarabhoz hasonlított. Kezdetben több órán át tartó hagyományos feltárással próbálták kiemelni az idegen testet, sikertelenül. Mivel ez az izomba ágyazódva, nehezen hozzáférhető, anatómiailag fontos területen helyezkedett el, a hagyományos sebészeti eljárások kockázatosak lettek volna. Éppen ezért a radiológiai osztály közreműködésével fluoroszkópiás eljárás segítségével távolították el a drótdarabkát. A fluoroszkópia egy olyan képalkotó technika, amely a test különböző struktúráiról alkot valós idejű képeket, konstans röntgensugarakat alkalmazva alacsony dózisban. Az eljárásnak köszönhetően a sebészcsapat a képernyőn keresztül azonosította be az idegen test pontos helyzetét, a biztonságos eltávolításhoz a legoptimálisabb szögből tudták megközelíteni azt.
Az arcsebészeti és az intervenciós radiológiai osztály együttműködése révén jelentősen csökkent a műtéti idő, kiküszöbölték a lehetséges szövődményeket, és lerövidült a beteg felépülési ideje is. A műtétet követően a beteg állapota kedvezően alakult, és hazaengedték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában