Megemlékezés

2024.02.29. 16:53

Négynapos Arany-ünnepség Nagyszalontán

Sajtóanyag

Mint minden esztendőben, idén is megemlékeznek Arany Jánosról szülővárosában, Nagyszalontán. A költőóriás 1817. március 2-án, vagyis 207 éve látta meg a napvilágot a hajdúvárosban.

A négynapos programsorozat pénteken kezdődik az Arany János Elméleti Líceumban, ahol a kisdiákok egy irodalmi verseny keretében bizonyíthatják be, hogy mennyire jól ismerik városuk nagy szülöttét és műveit.

Az ünnepség szombaton reggel 10 órakor folytatódik az Arany-palotában, a nagy költő nevét viselő szavalóversennyel. Mérföldkő ez, hiszen az Arany János Művelődési Egyesület immár 25. alkalommal várja a szavalókat. A versenyzők négy korcsoportban indulhatnak: VII–VIII., IX–X., XI–XII. osztály és felnőtt korosztályban.

A verseny után a szervezők 13 órától ünnepi koszorúzásra várják a megemlékezőket Arany János szülőházához, vagyis az Arany-portához, majd az Arany János szavalóverseny eredményhirdetésére 15.30-kor kerül sor, az Arany Palotában.

Március 3-án, vasárnap 10 órától ünnepi istentisztelet kezdődik a nagyszalontai református templomban, ahol a jelenlevők meghallgathatják az előző napok vetélkedőin résztvett diákok szavalatait.

Az ünnepség lezárására március 4-én, hétfőn 18 órától az Arany-palotában kerül sor, hiszen a szervezők ekkor is mindenkit szeretettel várnak Marosán Csaba kolozsvári színművész Bomlott Cimbalom című irodalmi előadására, mely Arany János eddig még ismeretlen arcát mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában