Tárlat

2024.02.29. 08:47

„Napsugaras” kiállítás nyílt az érmihályfalvi városi könyvtárban

Forrás: ermihalyfalva.ro

Balázs József Attila

A Napsugár illusztrációiból nyílt kiállítás az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtárban hétfőn, Koloratúra címmel. A gyermeklap első száma 1957 januárjában jelent meg Kolozsváron, az alapító tagok írók, költők, képzőművészek voltak. László Noémi, a lap jelenlegi főszerkesztője a kiállítás elindításakor elmondta, céljuk az, hogy bemutassák azokat az erdélyi művészeket, akik a lapban megjelenő irodalmi alkotásokat, különböző technikák által képpé varázsolják. Bak Sára képszerkesztő válogatott az utóbbi, több mint 20 év (2000–2023) illusztrációiból, ezek között található grafika, vízfesték, tempera, színes és akvarellceruza, textildarabokból és saját festésű színes papírokból álló kollázsok. Az alkotások fejlesztik a gyerekek képi ízlését, esztétikai érzékét, hozzájárulnak a művészet megszerettetéséhez.
A kiállítás megnyitójára érkezett kisiskolásokat és tanítónőiket Gheri Judit könyvtáros és Szilágyi Ferenc Hubart érmihályfalvi író-költő fogadta, aki nyitóbeszédében elmondt: édesanyja az első számtól kezdve évekig gyűjtötte a lapot, amelyet összefűzve őriztek és nagy szeretettel lapozták, ő és majd a gyermekei és unokái is. A tárlat megtekintése közben kötetlen beszélgetés alakult ki, ekkor kiderült, hogy az osztályával jelen lévő Gábor Éva tanítónő egykor maga is küldött a Napsugárnak saját verseiből, közülük több mint egy tucat meg is jelent.
A kiállítás végén a III.B osztály egy rövid, a Napsugárból vett verscsokorral kedveskedett a jelenlévőknek. A kiállítás március elejéig tekinthető meg, szeretettel várnak felnőtt érdeklődőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában