Vetélkedő

2024.02.25. 17:14

Nagykorúvá lett a Hivatások nyomában hittanverseny

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum az elmúlt hétvégén szervezte meg a XVIII. Hivatások nyomában című országos hittanversenyt. Az eseményen az ország római katolikus teológiai líceumaiban tanuló IX–XII. osztályos diákok háromfős csapatai vettek részt.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A rendezvény idei témái Casciai Szent Rita, a reménytelen ügyek védőszentje, Boldog Batthyány-Strattman László szemorvos, Boldog Carlo Acutis, az internet „védőszentje” és Györgypál Albert nagyváradi egyházmegyés vértanú pap voltak. Február 23–25. között nyolc településről (Szatmárról, Nagykárolyból, Temesvárról, Gyulafehérvárról, Marosvásárhelyről, Gyergyószentmiklósról, Gyimesfelsőlokról és Nagyváradról), hat megyéből érkeztek a háromfős csapatok, hogy megmérettessék magukat. A verseny két nagyobb részből állt: egy elméleti és egy kreatív előadóiból, amikoris a kiválasztott személyt kellett megeleveníteni a líceum dísztermének színpadán. Ugyanakkor a versenyzőknek lehetőségük adódott saját kiállításukat bemutatni az Ad Lucem Zarándokházban, az egykori papnevelde ódon falai között. A román tanügyminisztérium országos versenykalendáriumában feltüntetett esemény célja ezúttal is, mint mindig, az volt, hogy a fiatalok jobban megismerjék az egyháztörténelem kiemelkedő egyéniségeinek életét, működésük által az Istennek, a felebarátnak szentelt élet értékét, mélységét és szépségét. Megmutatkozott a négy romániai római katolikus egyházmegye egysége, és olyan hitoktatók, papok is jelen voltak, akik korábban diákként részt vettek a versenyen.

 

A szakértőkből álló zsűri elnöke dr. Diósi Dávid, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja volt, az egybegyűlteket rajta kívül köszöntötték még Benedek Ramóna hitoktató, főszervező, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Konrád Katalin iskolaigazgató és dr. András István, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet rektora. A tételeket Nemes István, Kormányos László és Csorba Mihály tanárok állították össze.

Beszédében Böcskei László megyés püspök a február 24-én ünnepelt Szent Mátyás apostol hivatástörténetére utalt, arra, amikor Isten megszólít valakit, és jelét adja annak, hogy az övéi közt akarja tudni. Ehhez pedig szükség van előbb a tanúságtételre, majd arra, hogy élő kapcsolatot ápoljunk Istennel, és utána a kiválasztottságot megbecsüljük, mert az Úr ajándékaival élni kell, hangsúlyozta a főpásztor.

A versenyt a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum (Tóth Tamara, Szabó Réka Nikolett, Antku Denis Eduárd, felkészítő tanáruk Mayer Nándor) nyerte. A házigazda csapat – Jakab Johanna Anita (IX. osztály), Kerecsenyi Debóra (XI.) és Varga Ildikó-Teréz (XI.), felkészítőtanáraik: Benedek Ramóna, Mátyási-Fischer Enikő és Zalder Éva – dicséretben részesült.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában